Een sage (mondeling), vrijdag 19 november 1976

Hoofdtekst

Oh jao. Ja auch nog. Ja. Daor goan ich noar Brummans, naor Panningen. Mich de haor laoten sniejen. Dat weit ik niet, dat jong, dat haeje zoot hebt gesehen, de graotste. Dat is de laotste van ons, Gerrit. Daor zeit hier aan de tafel, te àèten, en dan sagt ook enne vriend: ‘Wat heb ie aan de hank?’ Bloed, was niet om aan te sehen. Maor ich wus goed dat hae wratten haej. Dus zag ik taegen Gerrit, ik zeg: ‘Doe mos die wratten mossen stillen wie les dat der is.’ Honderd en twellef stuks. [stilte] Honderd twelf wratten, oooh en wratten spul. En van dat blood komt deze keer wat naeje. Nou, ’s zommerdaags doe ging ik naor Panningen want mie de haoren te sniejen en dan kom ik baej Brummans, dei nao nog op het bedrief zit, dei Brummans. En doe vertelde ik hem det, van die wratten van Gerrit. ‘Oh,’ zeed hae. ‘Dan mos hom die waegge doon!’ ‘Dat gaot niet,’ zag ich, ‘daor heb ik niks väör.’ ‘Daor is hast niks väör neudig,’ zeed hae, ‘dat is de portemonnee.’ Ik zeg: ‘De portemonnee? Wat kriegen wae nou?’ Jao, ik lachden daarmet. ‘Geluifstoe det den niet?’ zeed hae. ‘Ja,’ ik zeg, ‘ik geluif wel!’ zaag ik. ‘Umdet ik weit, met andere feiten, wat werkelijk is, zol ik dat auch geluiven.’ Dan zegt ze taegen dei jong van: ‘Taegen die wratten, die mos hae, verkaup me die.’ En dan zeed hae op slag: ‘Jao, dat is good.’ En dan mos ik zeggen: ‘Wat most der väör hebben? As is die een gulden geef, is het dan goed?’ ‘Daor kon je ze direct voor hebben,’ zeed de ander, ‘To mor.’ ‘En dat jong, die vat dei gulden in de hand,’ zeed hae. ‘Een kwartje is auch goed, een dubbeltje is auch goed,’ zeed hae, ‘maar het moet zilver zien,’ zag hae. ‘Het moet zilver zien,’ zag hae. En dan gäöfst ze dat aan het jong. ‘En da jong,’ zeed hae, ‘Dei mot dat kwartje, dat dubbeltje, of dei gulden – wats hom daarväör gegeven is - die heeft hem afgekocht, die wratten, mot dat offeren. In een offerblok. Maar dan mos ze eens kieken hoe dei jongen, die wratten kwiet woer, nog geen erg in heet.’ Doe eh, een waek dernao, dan zitten we wàèr an de dokter. Pokdomme, het vuilt mie toch zo te verwonderen, dat moet genne ergeren. Ik zeg: ‘Kaerl, waor zien dien wratten gebleven?’ En kiek, vrouw, geenein maer. Nog gein litteiken maer. Ja, dat is waor. Dat is echtgenk. Nog gein litteiken maer!

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Man met 112 wratten kan ze laten afkopen met een zilveren munt, die hij in een offerblok moet doen.