Een sage (mondeling), van woensdag 01 september 1976 t/m dinsdag 30 november 1976

Hoofdtekst

Ich kan hem echt näömen met naam. Dat is enne man haejr oet die buurt gewezen, en dei heeft in Venlo in het zeekenhoes gelaegen. En daor haejje het op het water. En det moet zon ontzettende pien zin. Geweldig. Als ze niet kunnen plassen [interviewer: ja], wa. Nou, doe stonden wae daor, en daor steit dei manne, was nog half haog, te wrieven in de zieje, maar maer niks. Toen zaag ik taegen vader, hae zegt: ‘Wat mankeert hae,’ zagt hae, ‘Het der wel een hallef oer gestaon, en kaek derbaej te lachen.’ ‘Ja, dat is erg genog,’ zeed hae. ‘Dei is naor Venlo geweest, in het zeekenhoes, en daor kosten ze niet genàèzen, de arts,’ zeed hae. ‘Die heeft het op het water.’ Hae zegt: ‘Wat, op het water?!’ ‘Ja, ja mor,’ zegt hae, ‘dan is dat toch zo genàèzen? Witst ge der nog iets väör?’ zeed hae. Hae zegt: ‘Jao, daor weit ik wat väör.’ Hae zegt: ‘dan roop et maar!’ ‘Dan gaon wae naor hoes, daor hebben wae die plant staon.’ En doe kraegen wae een àèppelenmetske, kent ge, waor we àèppelen met sjillen. Doe gingen we daor in den haog, en daor hebben wae van die zwarte bessen, mortelte näömden ze die vräöger, daor ge duk van gehäörd hebt, hè? En die sjudjes daarvan, die gaar laten doen, en kaoken in water. En as ze daor einen àètlepel van binnen heeft, binnen de vief minuten kan hae normaal plassen. Dei man was toch zo blaej! Dat was vorschrikkelijk! En dat heeft hae al waekens eine kaer gebroekt, en hae is der âld baej geworden, naoit maer naor het zeekenhoes hoeven te gaon [Interviewer: juist, net ziene vader, die wae mochten hebben].
Nou hebben wae, een dingen waor, enne mins. En dat gebeurt nou duk is giene kleine maeje het vertellen, met een bevalling, wa. Dan hebben zo’n vrouwen, die hebben maer last, enkelen, van de stoelgang as van de bevalling. Dan gaon ze naor den dokter, en dan kriegen ze van den gries pilkes. Maar dat baart duk niet, hè? Dat baart duk niet. En dan hebt ge een soort mens, wat auch jammer is, die TBC’er zien. Die zien auch al z’n làèven last, hebben die last met die stoelgang, dat voorschrikkelijk is [interviewer: hmm]. Want die maken eh oetwerpselen precies wie een sjäöp, zo klein. Gans zwart en haard. En ontzettende pien, eer ze der van verlost zien. Nou, daar kwam der ens een zigeunerin baej os, hierbinnen. En doe zeed die: ‘Zo, dat is een kleinigheid. Wet ge wat ge dot? Kriege het braodmes mer, en dan gaot ge mor in een bongels- ge hebt toch wel rabarber?’ zagt ze. ‘Ja.’ ‘Dan mot ge niet baoven die stengel aan de haag sniejen, maar doe mot een wortel oet de grond sniejen. En dat mot ge dat sjillen knaab doon, en die sjilt ge precies wie augurken, die ze in- die ze zo in de sjöttelkes doon väör- baej de middag te àèten. En daor mot ge die- en dan gaot ze een stuk of zes van die sjiefkes kaoken, en det water daorvan drinken. Maar binnen de vief minuten kont ge normaal gaon, en wae hebben probeerden het, en het was waor!

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Beschrijving

Mormelte (zwarte bessen) helpen tegen blaasziekte. Het vocht van gekookte rabarberwortel helpt tegen slechte stoelgang.

Venlo    Venlo