Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Men zegt welles bijvoorbeeld omstreeks Kerstmis, of, of omstreeks eh Carnaval of Pasen dan eh, eh gebeuren er meer ongelukken in de mijn dan eh normaal. En eh men brengt dit ook weer in verband hè, zoals de verhalen wel eens soms zijn hè, met de gebeurtenissen en met eh verzeggingen hè, dat er eh omstreeks de Kerstmis als je dan niet eh niet gauw genoeg je kerstbiecht had gesproken, zogenaamd hè, dan kon je ook wat gebeuren dus deze dingen die hadden een, een zeer diepe religieuze achtergrond, hm. En zo had je nog meer verschillende van die dingen, bijvoorbeeld eh op de Wilhelmina ook verongelukte jaren geleden eens een mijnwerker uit de buurt van Simpelveld. En tevoren had de ouwe moeder van deze mijnwerker telkens een geheimzinnig kloppen gehoord op de achterdeur. Eh, die, die achterdeur welke de zoon steeds in en uitging eh als ie van de mijn kwam of naar de mijn toeging. En daar zei ze bij zichzelf: ‘Dat is de dood die wil binnentreden.’ De dood trad niet daadwerkelijk in dat huis, doch drie dagen later verloor de zoon van de ouwe vrouw op een ongelukkige wijze het leven op de mijn. De kelder zegt dat jaar op jaar telkens in de dagen voor of na de kerstdagen de mijn zijn slachtoffers eist. En dat is verscheidene keren uitgekomen hier, jazeker, jazeker, en we hoorden van mijnwerkers die hun kerstbiecht reeds veertien dagen voor de Kerstmis deden. Ook vlak voor en tijdens de kermisweek, de vasten-avond-dagen en de paasdagen giert men graag.

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

Beschrijving

Omstreeks Kerstmis, Carnaval en Pasen gebeuren er meer ongelukken in de mijn dan normaal. Een geheimzinnig kloppen op de achterdeur zou afkomstig zijn van de dood die wil binnentreden. De mijnwerker die deze deur in- en uitgaat sterft drie dagen later in de mijn door een ongeluk. Mijnwerkers deden eerder hun kerstbiecht omdat men dacht dat rond de kerstdagen de mijn zijn slachtoffers eiste.

Kerstmis    Kerstmis

Carnaval    Carnaval