Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Een gestrafte kruisschenner, hè. Eh, eh vroeger heeft zich al veel vreemd bloed onder ons gemengd hè. Toen de mijnen pas opkwamen had je alle mogelijke toeloop, en was ook noodzakelijk want er waren hier vakmensen nodig hè, om eh ‘t, ‘t, ‘t, ’t mijnwerk te kunnen gaan doen, en waren alle mogelijke nationaliteiten eigenlijk eh die je maar kunt denken die kwamen naar zo’n mijn toe, en werden aangetrokken. En, vanzelfsprekend eh omdat er dus zoveel vreemd bloed onder ons was gemengd was d’r ook veel kwaad onder ons volk hè, en leeft nog voort vanuit eh bokkenrijderstijd, ja. En toen de mijnen hier kwamen eh ja, ik heb het al gezegd, kwam veel eh, eh vreemd volk hierin, volk dat allang niet altijd van de beste kwaliteit was. En zo begon onze mijnwerker verontschuldigd, hè, eh mij dat te vertellen. En in ’t begin in, in ’t begin eh, eh dat de mijnen hier bestonden ofwel in aanbouw waren, gebeurde te Heerlen een heiligschennende daad. Toen de mensen ’s morgens opstonden en naar buiten kwamen ontdekten ze met verontwaardiging en hartzeer hoe een kruisbeeld daar vreselijk was geschonden. Het kruisbeeld met Onze Lieve Heer was weggenomen. Gedeeltelijk vond men ’t vernield, het Jezusbeeld, dat was echter weg. Zelfs de voet waar ’t op stond vertoonde de lage haat en vernielzucht van de schenner. Men liep te hoop, priesters kwamen erbij, er werd iets gebeden voor de schenner van door ‘t priesterhart, toen het bericht kwam dat men iets vreselijks ontdekt had achter de mijn. Daar lag een hoop sintels, afkomstig van het ketelhuis. De sintels, die gloeiden hevig na. ’s Nachts leek het vaak een vuurbonk. Hoe kon het nu gebeurd zijn, maar daar lag de schenner, die een mijnwerker was van vreemde origine, en terecht gekomen in die nagloeiende sintelhoop, ene krijtberg, eh zegt eh Limburger hier. En die was deerlijk verminkt, met ’t Christusbeeld dat ie geschonden had en meegenomen, nog op zijn rug.

Een kruisschenner wordt verminkt teruggevonden in de sintels van de krijtberg.

Onze Lieve Heer [Jezus Christus]    Onze Lieve Heer [Jezus Christus]