Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

En nu we dan toch op datzelfde chapiter zitten, eh zou ik nog iets willen vertellen van een mislukte schennis op de Leenderberg, hè. Want diezelfde man die mij dat vertelde, die eh wist me nog te vertellen, en eh het werd ook bevestigd door anderen, hè, welke allen er meer in zagen dan ‘t blote feit alleen. Mijnwerkers hebben ook gepoogd van die vreemde godverlaten poejakken om door middel van de dynamiet wat ze op de mijn verdonkeremaand hadden, ‘t kapelleke van Onze Lieve Vrouw op de Leenderberg, en dat is een kapelleke dat is hier wijd en zijd bekend hè, hè dat wouen ze daarmee in de lucht laten vliegen. Maar ja, het is geheel en al mislukt. ’s Morgens vond men dynamiet, een lont met een massa aangestoken lucifers bij de kapel liggen. Maar het lont heeft niet willen pakken, het heeft dus niet eh willen gaan gloeien, en ’t dynamiet hebben ze niet tot losbranden kunnen krijgen. ‘Ja hier, da zat get mier achter’, werd dan gezegd, ‘Ons Lieve Vrouw, die leed dat niet toe, want ’t kapelleke moes immers eh, eh weer eh wat het noe is, een bijwegoord met groete en groeter wordende bekendheid in ons ganze mijnstreek’, zo werd dat toen uitgelegd.

Beschrijving

Mijnwerkers hebben geprobeerd een kapel met dynamiet in de lucht te laten vliegen. Het is mislukt omdat het dynamiet niet wilde branden. Men dacht dat er meer achter zat. Maria zou de kapel beschermd hebben.

Onze Lieve Vrouw [Maria]    Onze Lieve Vrouw [Maria]

Leenderberg    Leenderberg