Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Ik wou toch nog iets vertellen over ehm, ’t is ook weer een verhaaltje wat tot me is gekomen, hè, wan- der Kasper, want dat was de geheimzinnige onzichtbare Kasper, die speelde in de spoken- geestenwerelden onderin eh, dus beneen in de grond, een voortdurende rol hè, indertijd. Kasper doet allerlei goede dingen, maar hij klauwt ook, hij steelt ook hè, en is niet steeds zuiver op de graad hè, ’t is dus een hele schalkse eh meneer. Hij is waarschijnlijk van de familie van de mijngeest. Nou dat eh was eh overheersende figuur, de mijngeest, dat was de geest van de mijn. En wanneer, as de kompels ’s morgens weer op dienst komen, en men er ’t gedrukt vindt, hè dat wil zeggen dat de stenen of de kappen gebarsten waren enzovoorts, dan zeien ze: ‘Oh, wa Kasper da is weer hij gewee’, hè. En als d’r een stempel niet goed vastgeslagen zit dan, dan, dan hoort men nog, ja: ‘Ha der Kasper zal wel zorgen dat da vast keumt.’ En soms begint de kool, als ze goed op laag staat, dat zijn de splijtplakken en de kool, als je daar goed op staat is ie gemakkelijk te ontginnen, en als dus eh de kool, als ie dus goed op laag staat, hè, en eh zich afzet, hè, dan hoor je wel eens: ‘Ahaah, der Kasper is aan ’t werken.’ Maar ook als men de teut, de koffieblik of de boterhammen zoek is en ze niet kan vinden, dan hoort men: ‘Noujaah, der Kasper da zal ze wel hebben voed gehaald.’

De onzichtbare mijngeest Kasper doet allerlei goede dingen, maar hij steelt ook.

Kasper    Kasper