Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Zo eh is er ook nog ’t verhaal van eh de rattenmeester, hè, kijk en die ratten die kwamen hoofdzakelijk beneen in de mijn eh, met ’t voer voor de paarden hè, dat eh en, en, en naar de stro en, en alle mogelijke verzorgingsartikelen, want de paarden kwamen die van boven, van de bovengrond mee naar beneen naar de paardenstal en zo kwamen ze in de mijn en zo vermeerderde dat zaakje zich hè. En, op een bepaalde mijn, dit is ook weer een verhaal wat eh aan mij is overgeleverd zo, op zekere mijn werkte er een die van eh de Belgische grenzen kwam hè, en hij diste z’n ober- eh steiger, dus z’n hoofdopzichter, een remedie op om van die ratten af te komen. Hij had op eh Lasaar gewerkt, dat was ’n mijn daar in België, weleer een der grootste mijnen in de Luiker omgeving. D’r was eveneens een afschuwelijke rattenplaag, en toen kwam ‘r op een goeie dag zich iemand ongevraagd aanmelden, die zei rattenmeester te zijn. Hij verklaarde in geuren en kleuren dat ie alle ratten uit de mijn zou weg kunnen krijgen. Nou, de directie nam de man aan hè, hij daalde dan af met de morgendienst, en toen ie beneden in de mijn was aangekomen haalde die een toverfluit voor de dag en begon te spelen. Van alle kanten kwamen ’t rattengespuis bijeen. En toen ordonneerde de rattenmeester zijn helpers dat ze die ratten in de klaarstaande mijnwagens zouden laden. Vol werden ze naar boven gebracht. Nou die hoofdopzichter die had met verbazing dat verhaal aangehoord natuurlijk hè. ‘Hè kijk dat zou nou iets voor hier zijn hè, a- alla vooruit d’r mee, kende men die man nog?’ Jahaa, ja, ja, ja en er werd naar hem toe gereisd hoor, men vond ‘m. Maar hij was intussen al een jaartje ouder geworden natuurlijk hè. Niettemin kon men hem meekrijgen, en ook in de Limburgse mijn hier daalde hij af. Doch toen ie beneen kwam, toen begon ie erg te zweten en te transpireren. ‘Allee, fluit dan’, zei men hem, want men wilde direct resultaat hebben natuurlijk hè. De rattenmeester die moest eh voor de tieven ook zijn. ‘Alloo, ja’, zei de rattenmeester, ‘Hee, ’t zijn hier heel andere soorten ratten dan daarginds, ik moet een andere fluit halen.’ He, he, he, ja die andere fluit die bleef ie halen en men hield de ratten natuurlijk vanzelfsprekend daar toch ook hè, die zijn d’r nooit weggekomen.

Beschrijving

De rattenmeester wordt ingeroepen om een rattenplaag in de mijn te verhelpen. De rattenmeester heeft een toverfluit waarmee hij zogenaamd de ratten bijeen kan brengen. Nadat hij is afgedaald in de mijn verkondigt de rattenmeester dat hij een andere fluit moet gaan halen omdat de ratten van een andere soort zijn dan hij gewend is. De rattenmeester keert niet meer terug en de ratten blijven in de mijn.

Lasaar    Lasaar

[België]    [België]