Een sprookje (mondeling), 1976

Hoofdtekst

Het water van gezondheid, het water des levens, en vogel Venus. Dit is het sprookje, de titel van een sprookje, maar verteld door Peter Johannes Reinders, thans overleden, en geboren en wonende in Helden.

De koning van Bredinië lag zwaar ziek. Zijn heelmeesters raadden hem aan iemand naar de Glazen Berg te sturen om water van gezondheid, water des levens, en de vogel Venus te halen. De koning had drie zonen. De oudste, de kroonprins, vroeg de koning toestemming om de reis te mogen ondernemen. Hij kreeg deze en ging op reis. Halfweg, tegen de avond, kwam hij in een stad waar het kermis was, en bleef daar overnachten. Hij had veel geld bij zich. ’s Avonds ging hij de kermis op, en verkwistte niet alleen zijn hele geld, doch maakte nog een zware schuld ook. Men zette hem vast als gijzelaar om zijn schuld betaald te krijgen. Er ging een jaar voorbij. Aan het hof gaf men de hoop op om hem nog ooit weer te zien.

De tweede zoon bood zijn vader aan om te gaan. Doch de koning wilde hem ongaarne laten gaan, omdat dit nu zijn troonopvolger moest worden. De derde zoon was namelijk een gek, en dus ongeschikt voor de troon. De tweede zoon ging desondanks toch op weg. Hij kwam tegen de avond in diezelfde stad aan, weer was het daar kermis, en weer verkwistte ook deze niet alleen al zijn geld doch kwam wegens een schuld in de gevangenis. Weer ging een jaar voorbij. De jongste zoon bood zich aan om te gaan zoeken. Om te gaan zoeken naar zijn broers, en om de geneesmiddelen te halen. De koning had hiertegen niet zoveel bezwaar. Ook hij kwam de eerste avond in diezelfde stad, doch hij ging niet de kermis op. Hij kwam langs een vossenhol en hij dacht: ‘Dit is een goed nachtverblijf.’ ‘s Nachts kwam de vos thuis, en vroeg: ‘Wat moet jij hier?’ De jongen vertelde van z’n opdracht en van z’n broers aan de vos. De vos hoorde hem aan, en zei: ‘Dat is goed. Je kunt morgenvroeg tijdig op pad gaan naar de Glazen Berg. Denk erom, als je hier terug wilt komen, dat je geen mensenvlees koopt.’

De zoon ging voor dageraad op pad. Hij kwam bij de Glazen Berg bij de Glazen Stad aan, doch moest eerst de Glazen Brug passeren, en wel blootvoets. Hij kwam op de Glazen Berg, en kreeg daar al het gevraagde, wat hij nodig had. Hij had echter erg koude voeten, van het barrevoets lopen over die Glazen Brug. Hij zag daar ergens in een huis een flinke dame ter bed liggen, en dacht: ‘Die zal wel warme voeten hebben. Ik zal maar bij haar ter bed kruipen.’ Toen hij daar zijn voeten gewarmd had, stond hij op, en schreef onder de tafel: ‘Ferdinand, de zoon van de koning van Bredinië’, en de datum. Daarna aanvaardde hij de terugtocht, en kwam in de stad waar zijn broers nog vast zaten. Hij verbleef daar één nacht, doch ging weer niet uit. Men vroeg hij van waar hij kwam, en toen hij zijn verhaal verteld had, zei men hem, dat zijn broers in de gevangenis zaten, en voor een losgeld zo groot als hun schuld, losgelaten konden worden. Hij hea – had ook veel geld bij zich, betaalde het losgeld, en kreeg zijn broers vrij. Hij had echter mensenvlees gekocht.

Ze reisden samen naar huis terug. De twee oudsten overlegden stiekem, onderweg, hoe te doen, ‘dat ze daar niet achter onze misstappen komen. Die gek vertelt alles.’ Toen ze bij het paleis kwamen, sloten ze hun broer op in het schinkelenhok. Zodoende kwamen ze bij hun vader met een verklaring die geen kwaad bloed zette. Zij hielden hun broer opgesloten, doch brachten hem wel voldoende eten. Twee jaar daarna kreeg de dame op de Glazen Berg, waarbij de jongste geslapen had, een kind. Ze vond onder de tafel de naam van de koningszoon. Deze dame nu was de dochter van de koningin van de Glazen Berg. Zij vertelde het haar moeder, deze zond een groot leger naar Bredinië. De dochter belde aan, en beval: ‘Mijn man moet tevoorschijn komen. Dood of levend.’ Men stond verbaasd, en vroeg: ‘Wie mag dat geweest zijn?’ ‘Hij die bij mij geweest is op de Glazen Berg. Komt hij niet tevoorschijn, dan steken wij de stad in brand.’

De koning riep zijn twee zoons, en vroeg, wie op de Glazen Berg was geweest. De oudste durfde niet voor de waarheid uit te komen. Hij moest zich deftig kleden, en te paard buiten de stad naar de koningsdochter rijden. Deze had de weg naar haar toe met schellaken lopers belegd. De ruiter durfde er niet over te rijden, en reed erlangs. De dochter – de koningsdochter zei: ‘Dat is mijn man niet. De kerel schaamt zich.’ Ze vroeg hem of hij op de Glazen Berg was geweest, en wat hij daar gedaan had. De prins antwoordde: ‘Water van gezondheid, water des levens en vogel Venus halen.’ ‘En anders niets?’ De prins: ‘Nee, niet dat ik weet.’ De prinses riep: ‘Pak je dan weg, en breng mijn eigen man hier.’ Toen kwam de tweede, en deze verging het insgelijks. Ten einde raad haalden de broers de jongste maar uit het hok. Hij was erg vervuild en had een lange baard. Men zette hem op een paard, en hij reed naar buiten. Hij reed echter óver die schellaken loper. De koningsdochter riep uit: ‘Dát is mijn man!’ Doch ook hem vroeg men, wat s – hij op de Glazen Berg had gedaan. Hij noemde eerst ook wat hij daar had gehaald. Op haar vragen wat nog meer, antwoordde hij: ‘Ik had koude voeten van die Glazen Brug, en had me deze bij een dame daar in het bed gewarmd.’

De derde zoon mocht toen naar zijn vader met het water van gezondheid, het water des levens en de vogel Venus. De koning nam van het water. Vogel Venus begon te zingen toen de zoon binnenkwam. De koning genas spoedig. De jongste zoon ging met zijn prinses mee en kreeg haar tot vrouw. Er werd een grote bruiloft gehouden waar veel gegeten, gedronken, gedanst en gezongen werd, en als ze daar niet mee gestopt zijn, dan zullen ze daar nog wel mee bezig zijn.

Onderwerp

AT 0551 - The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father    AT 0551 - The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father

Beschrijving

De koning van Bredinië lag zwaar ziek. Zijn heelmeesters raadden hem aan iemand naar de Glazen Berg te sturen om water van gezondheid, water des levens, en de vogel Venus te halen. De oudste van de drie koningszonen ging op weg naar de Glazen Berg om de geneesmiddelen te halen, maar raakte tijdens zijn reis in de schulden en werd gevangen gezet. Er ging een jaar voorbij, en aan het hof gaf men de hoop op om hem ooit weer te zien. Hierop besloot de tweede zoon een poging te wagen. Hij onderging hetzelfde lot als zijn oudere broer. Weer een jaar later waagde de derde zoon een poging. Deze derde zoon raakte niet in de schulden. Onderweg koos hij voor een overnachting in een vossenhol. De vos wees de derde zoon de weg naar de Glazen Berg en waarschuwde hem om onderweg vooral geen mensenvlees te kopen. De derde zoon vertrok de volgende ochtend en kwam uiteindelijk aan bij de Glazen Berg, waar hij de geneesmiddelen kreeg waar hij om vroeg. Hierna besloot hij om zijn koude voeten op te warmen bij een dame die hij in bed zag liggen. Hierna schreef hij een boodschap onder de tafel en begon hij aan zijn terugreis naar het paleis. Onderweg wist hij zijn twee broers vrij te kopen. Hiermee had de derde zoon mensenvlees gekocht. De twee oudste zonen bedachten onderweg naar het paleis een list om hun naam te zuiveren, en sloten hun jongere broer na aankomst bij het paleis stiekem op. Twee jaar later beviel de dame van een kind. Onder de tafel vond zij de boodschap die de derde zoon na zijn bezoek aan haar had achtergelaten: ‘Ferdinand, de zoon van de koning van Bredinië’, en de datum. De dame vertelde dit aan haar moeder, die de koningin van de Glazen Berg was en na het aanhoren van haar dochters verhaal een leger naar Bredinië zond. Haar dochter, de prinses, ging mee en riep bij het paleis dat ze haar man wilde zien. De koning riep zijn twee oudste zonen, maar de prinses had door dat de juiste er niet bij zat. Hierop besloten de twee broers hun jongere broer tevoorschijn te halen. De prinses herkende deze als de man die bij haar zijn voeten had gewarmd. De bevrijde derde zoon schonk de koning vervolgens eindelijk het water van gezondheid, het water des levens en de vogel Venus, en trouwde tot slot met de prinses.

E80 - Water of Life.    E80 - Water of Life.

B211.2.5 - Speaking fox.    B211.2.5 - Speaking fox.