Een sage (mondeling), 1976

Hoofdtekst

Er was een bakker in een – in Kessel en die had het op een zekere dag erg druk met z’n werk in de bakkerij, en hij dacht: ‘Ik blijf vannacht doorwerken.’ Omstreeks middernacht kwam er een zwarte kat door het kattenluikje in de achterdeur van de bakkerij rondkijken, begerig naar wat warmte. De bakker nodigde haar uit. ‘Kattemieske, kom maar binnen, het is koud buiten.’ Ze kwam zacht spinnend langs de bakker zijn benen strelend binnen en warmde zich. Spoedig kwam er een tweede kat aan dat gat loeren. De eerste stond op, ging naar haar toe, streelde met een hoge rug eens langs de andere kattenrug, en zei: ‘Kom maar binnen, de baas vindt het goed.’ Zo kwam de één na de andere kat binnen, terwijl de bakker, die doorwerkte, daar nauwelijks wat van merkte. Ten slotte zag hij dat er zeven zwarte katten bijeen lagen te spinnen. Dat vond hij toch te gek. ‘Wat moet dat hier!’ Hij pakte een emmer kokend heet water, en gooide dit over dat kattengespuis. Zo bliezen ze sissend de aftocht. Even voor het ochtendgloren had de bakker z’n werk af en ging naar de slaapkamer toe om nog wat te rusten. Daar zag hij opeens dat zijn vrouw, die ter bed lag, met brandwonden bedekt was aan haar gezicht. Ze had blijkbaar in de bakkerij een heksenkransje georganiseerd.

Beschrijving

Een bakker in Kessel werkte ’s nachts door in zijn bakkerij. Er kwam een zwarte kat langs en de bakker nodigde haar uit om binnen te komen. De bakker had niet door dat er vervolgens één voor één nog zes andere zwarte katten binnenkwamen. Toen hij dat eenmaal zag, gooide hij een emmer kokend heet water over de katten heen. ’s Ochtends trof de bakker zijn vrouw in bed aan met brandwonden. Blijkbaar had ze die nacht in de bakkerij een heksenkransje georganiseerd.

G200 - Witch.    G200 - Witch.

G211.1.7 - Witch in form of cat.    G211.1.7 - Witch in form of cat.