Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Zo had men ook om de heksen te verhinderen, om te zien of iemand een heks was, dan strooide men zout voor de drempel, en als dan een vrouwtje niet over de – over de drempel kon, dan was het een heks.

[Interviewer] Zout?

Zout, ja. En heel vroeger wit zand, en misschien herinnert u zich dat nog wel, als [?] – dat men latere jaren ter versiering zand strooide in de – in de – in de – in de – in de huizen, in de kamers…

[Interviewer] Ja, vooral op zondag hè, als mooi… Precies, dat is zo.

Maar oorspronkelijk was het eigenlijk om te ontdekken of een – wanneer een vloer met zand bedekt was, kon een vrouwtje niet binnen.

Beschrijving

Door zout (en heel vroeger wit zand) voor de drempel van je huis te strooien, kon je voorkomen dat een heks je huis binnenkwam. Ook kwam je er op deze manier achter of iemand een heks was: als een vrouwtje niet over de drempel kon stappen, was zij een heks.

G200 - Witch.    G200 - Witch.

G272.16 - Salt protects against witches.    G272.16 - Salt protects against witches.

Commentaar

De interviewer heet van zijn achternaam De Beel (andere spellingswijze mogelijk). Hij bevestigt tijdens het interview één keer wat de verteller (Ben Janssen) zegt door tussendoor ‘Ja’ te zeggen. Dit moment is niet in de transcriptie opgenomen.