Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Dan Veldhoven. Daar woonde vroeger een boerenechtpaar dat vier kinderen had. Hoewel ze goed te eten en te drinken kregen, waren de kinderen regelmatig ziek, en niet zomaar een beetje: nee, ernstig ziek. Zelfs de dokter stond voor een raadsel.

De boer besloot op zekere dag om naar de paters van Hei-Tongeren te gaan. Die waren heel erg geleerd en wisten gewoonlijk overal raad op. Het was een lange tocht, en toen de boer in Hei-Tongeren aankwam, was hij op van vermoeidheid. De paters lieten hem dan ook eerst wat uitrusten alvorens te vragen wat het doel van zijn tocht was. Toen even later de boer aan de paters vertelden over de vele ziekten van zijn kinderen, vroeg één van de paters: ‘Komt er wel eens een oud vrouwtje bij je binnen?’ En de boer beaamde dit. ‘En geeft dat vrouwtje wel eens snoepjes aan de kinderen?’ vroeg de pater weer, en ook dit moest de boer beamen. Toen wisten de paters genoeg. Ze gaven aan de boer een paar medailles en zeiden: ‘Eén moet ge onder de mat voor de huisdeur leggen, en één onder de stal – onder de mat voor de staldeur.’

De boer ging naar huis en deed alzo, en kijk, toen het vrouwke weer eens op bezoek kwam, kon ze niet meer door de voordeur, en evenmin door de staldeur. Zo kon het vrouwtje, wat ongetwijfeld een heks was, geen kwaad meer doen, en vanaf die dag zijn de kinderen nooit meer ernstig ziek geweest.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Een boerenechtpaar uit Veldhoven had vier kinderen. De kinderen waren regelmatig ziek. De boer besloot op zekere dag om naar de paters van Hei-Tongeren te gaan om hen om raad te vragen. Eén van de paters zei: ‘Komt er wel eens een oud vrouwtje bij je binnen?’ En de boer beaamde dit. ‘En geeft dat vrouwtje wel eens snoepjes aan de kinderen?’ Ook dit moest de boer beamen. Toen wisten de paters genoeg. Ze gaven aan de boer een paar medailles en zeiden dat hij er één onder de mat voor de huisdeur moest leggen, en één onder de mat van de staldeur. De boer ging naar huis en deed alzo. Vanaf dat moment kon het oude vrouwtje, dat ongetwijfeld een heks was, geen kwaad meer doen, en vanaf die dag zijn de kinderen nooit meer ernstig ziek geweest.

G200 - Witch.    G200 - Witch.

G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.    G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.