Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_019_12

Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

En een muis hangen boven de huisdeur, of boven de staldeur, was ook een probaat middel, want u weet misschien wel dat heksen en muizen doodsvijanden van elkaar zijn.

Dan tenslotte kon men ook een – met kalk, en dat ziet men in Brabant op het ogenblik nog veel, kon men ook met kalk een kruis schilderen op de – naast de buiten- naast de buitendeur, en dan moest dat kruis dat moest dan wel ter hoogte van de – het sleutelgat zijn.

[Interviewer] Oh!

Ter hoogte van een sleutelgat, want een muis die kon natuurlijk heel makkelijk – of een heks die kon natuurlijk heel makkelijk snel in een vlieg veranderen en dan door het sleutelgat naar binnen komen, dus dat kruis dat moest dus wel naast de – het sleutelgat.

[Interviewer] Hm.

Beschrijving

Om te voorkomen dat een heks binnenkomt, kan men een muis boven de huis- of staldeur hangen. Heksen en muizen zijn immers doodsvijanden van elkaar. Ook kan men, en dat doet men in Brabant nog steeds, met kalk een kruis op de buitendeur schilderen. Het kruis moet dan wel ter hoogte van het sleutelgat zijn, want anders kan een heks in een vlieg veranderen en alsnog naar binnen komen.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Motief

G211 - Witch in animal form.    G211 - Witch in animal form.   

G200 - Witch.    G200 - Witch.   

G211.5.1 - Witch in form of fly.    G211.5.1 - Witch in form of fly.   

G273.1 - Witch powerless when one makes sign of cross.    G273.1 - Witch powerless when one makes sign of cross.   

Commentaar

De interviewer heet van zijn achternaam De Beel (andere spellingswijze mogelijk).

Naam Locatie in Tekst

Brabant    Brabant