Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_019_14

Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Meen dat ik een vorige uitzending al eens iets verteld heb over de heks Sjoosje Friedjes, en die Sjoosje Friedjes kwam ook eens – een keer thuis – in een huis binnen waar pas een kindje geboren was. De heks boog zich over het wiegje, dus de heks was al binnen, boog zich over het wiegje waarin het kindje lag, ze streek het kindje over de haren, en zei tegen de ouders: ‘Ge mag er trots op zijn. Het is een schoon jong.’ Maar de vader schoot haastig overeind, vloog op Sjoosje Friedjes af, en riep: ‘Terug jij, Sjoos, terug!’ Maar het was al te laat, het was al gebeurd: het gezicht van het kindje werd als boomschors, de haren en de wenkbrauwen werden als mos, en wat erger was: het kind wilde niet meer groeien.

Nu is er toch nog wel een [?] gekomen want later hebben ze de pastoor bijgehaald en die heeft het kind gezegend en nu groeit het weer.

Onderwerp

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek   

Beschrijving

De heks Sjoosje Friedjes kwam eens binnen in een huis waar pas een kindje geboren was. De heks boog zich over het wiegje waarin het kindje lag, streek het kindje over de haren, en zei tegen de ouders: ‘Ge mag er trots op zijn. Het is een schoon jong.’ Maar de vader schoot haastig overeind, vloog op Sjoosje Friedjes af, en riep: ‘Terug jij, Sjoos, terug!’ Maar het was al te laat: het gezicht van het kindje werd als boomschors, de haren en de wenkbrauwen werden als mos, en wat erger was: het kind wilde niet meer groeien. Pas toen de ouders hun kindje door een pastoor lieten zegenen, groeide het kindje weer.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Motief

G263.4 - Witch causes sickness.    G263.4 - Witch causes sickness.   

G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.    G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.   

G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.    G271.2.4 - Priestly exorcism for witch.   

G263.2.2 - Witch transforms man to tree.    G263.2.2 - Witch transforms man to tree.   

G263 - Witch injures, enchants or transforms.    G263 - Witch injures, enchants or transforms.   

Naam Overig in Tekst

Sjoosje Friedjes    Sjoosje Friedjes   

Sjoos    Sjoos