Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Door het luchtruim vliegen, dat ging natuurlijk zo eenvoudig niet hè, je kon zomaar niet op een bok gaan zitten en door het rugluim – door het luchtruim vliegen. Men moest dan een spreuk zeggen. Zo’n man ging op zo’n – zo’n bok zitten en zei dan:

‘Over huis, over duin, over staak,
en dan tot Keulen in de wijnkelder’

En dan waren die bokkenrijders, die vlogen één keer in het jaar, bokkenrijders kwamen het meest voor in – in Limburg, hè, en die kwamen dan één keer in het jaar kwamen die bij elkaar op de Mookerhei, in Limburg dus hè, en daar zat dan, ook weer één keer in het jaar, daar zat dan de hoofdman van de bokkenrijders, de duivel in eigen persoon, hè.

En dan natuurlijk als een bokkenrijder wilde zijn, dan moest men de – God en zijn heiligen afzweren enzo, en ja, dat gebeurde dan daar.

Ik heb wel een verhaaltje bij me uit Erp, want dan moet het eens gebeurd zijn dat daar een boertje door de bokkenrijders werd meegevoerd, hoog door de lucht, tot aan Boxtel toe, en onderweg moet hij toen zijn grote teen gestoten hebben aan een kerktoren.

En dan heb ik nog een verhaal uit Halsteren, daar moet ook eens een boer precies hetzelfde zijn overkomen.

En in de Biezenkuilen in Zeelst moet vroeger een boer gewoond hebben die eens op een donkere avond voor de deur van zijn boerderij een luchtje stond te scheppen toen hij plotseling werd opgenomen door een bokkenrijder, meegevoerd door de lucht, en pas uren en uren later terecht kwam op de Oirschotse Heide.

TM 3114 - De Bokkenrijders    TM 3114 - De Bokkenrijders

Om te kunnen vliegen, moest een bokkenrijder op een bok gaan zitten en zeggen:

Eén keer in het jaar kwamen de bokkenrijders (de meeste kwamen uit Limburg) bij elkaar op de Mookerhei in Limburg, en was de hoofdman van de bokkenrijders (de duivel) er in eigen persoon. Op deze bijeenkomsten kon je bokkenrijder worden door God en zijn heiligen af te zweren.

In Erp moet eens een boer geweest zijn die door de bokkenrijders hoog door de lucht werd meegevoerd, tot aan Boxtel toe, en onderweg moet hij toen zijn grote teen gestoten hebben aan een kerktoren. In Halsteren moet eens een boer precies hetzelfde zijn overkomen.

En in de Biezenkuilen in Zeelst moet vroeger een boer gewoond hebben die eens plotseling werd opgenomen door een bokkenrijder, meegevoerd door de lucht, en pas uren en uren later terecht kwam op de Oirschotse Heide.

D2135 - Magic air journey.    D2135 - Magic air journey.

Biezenkuilen    Biezenkuilen