Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Het was een donkere, ruwe herfstavond toen een stroper, Jozef Cops genaamd, in zijn schuilplaats op de heide zat toen hij plotseling boven zich blinkende paardenhoeven zag zweven. Verder zag hij niets, maar hij hoorde wel stemmen boven zich: stemmen die duidelijk zeiden dat ze die avond nog naar Denemarken moesten. Dit was de laatste keer dat de bokkenrijders in Brabant onveilig maakten. Dat ze naar Denemarken emigreerden, dat was te danken aan het gebed van de paters van Postel, want dan ga ik weer terug naar die bewuste nacht toen Jozef Cops de paardenhoeven boven zich zag zweven. Die nacht was het juist Walpurgisnacht, en Walpurgisnacht dat is de nacht waarin de bokkenrijders altijd hoogtij vieren. Die nacht hing de hemel over Brabant als een donkere dreiging. Het onweer ratelde, de bliksem flitste. De wind joeg in zware vlagen door de takken der bomen, waarvan de kruinen kreunend bogen onder zoveel geweld.

TM 3114 - De Bokkenrijders    TM 3114 - De Bokkenrijders

Beschrijving

Het was Walpurgisnacht (de nacht waarin de bokkenrijders altijd hoogtij vierden) toen een stroper, Jozef Cops genaamd, in zijn schuilplaats op de heide zat en hij plotseling boven zich blinkende paardenhoeven zag zweven. Verder zag hij niets, maar hij hoorde wel stemmen boven zich: stemmen die duidelijk zeiden dat ze die avond nog naar Denemarken moesten. Dit was de laatste keer dat de bokkenrijders Brabant onveilig maakten. Hun emigratie naar Denemarken was te danken aan de paters van Postel. Die nacht hing de hemel over Brabant als een donkere dreiging.

D2135 - Magic air journey.    D2135 - Magic air journey.

Jozef Cops    Jozef Cops