Een sage (mondeling), maandag 14 maart 1977

Hoofdtekst

Twee marskramers hier, en die hadden iemand eh doodgemaakt. Voor een - voor een paar centen, weet je wel. Maar die werden dan - die werden dan gesnapt en die zijn hier - dat is - aan ginnekant het dorp achter de ouwe zoom en daar hadden ze een bergje, daar zijn ze naartoe gebracht, en zijn terechtgesteld weet je wel. Maar daar werden ze op een eh - op wagenwielen gebonden, en dan lagen ze dagenlang als lijken weet je wel. Afijn, als we dan ’s avonds naar dat bergje keken, die lijken die gingen ontbinden en dan kreeg je - dan was het net of het ’s nachts brandde weet je wel. Maar wat was nou, later zijn die luitjes begraven en dan zeiden de oude mensen dan zagen ze daar spoken op dat bergje, want dat bergje kwamen ze, ’s nachts kwamen ze daar nooit bij, want dat spookte daar zogenaamd weet je wel. En dan riepen ze tegen elkaar dat bergje dat brandt ook weer, weet je wel. Het eh - dat zagen ze dan nog steeds - dat zagen ze dan nog steeds branden.

SINSAG 0196 - Der Feuermann-Mörder (Missetäter)    SINSAG 0196 - Der Feuermann-Mörder (Missetäter)

Beschrijving

Twee marskramers hebben iemand vermoord en worden daarvoor terechtgesteld op een bergje. Hun lijken liggen daar dagenlang vastgebonden op wagenwielen. 's Nachts lijkt het alsof het er brandt. Later, als de lijken begraven zijn, ziet men spoken op het bergje en het lijkt alsof het nog steeds in brand staat.

Vgl. de sage over de Buntmansberg.