Een sage (mondeling), maandag 14 maart 1977

Hoofdtekst

Toen woonden we aan de veldweg – ouwe Jennetje Boven. Die zat ook altijd – die zat ook altijd te voorspellen, weet je wel, en dit zal en dat, weet je wel. Dat was een oude vrouw en die woonde in zo’n heel laag huisje. Och God ja, dat mens heb ik zo lang gekend als ik op de wereld ben. Die moest als je door de deur heen kwam, moest je – moest je helemaal - moest je gewoon door kruipen weet je wel. Maar eh, die had geld gespaard en dat had ze dan - had ze het erachter in die - in zo’n smalle gang. En dat was zand, en daar had ze een pot in de grond gegraven, een ijzeren - zo’n ijzeren kookpotje, en daar bewaarde ze dat geld in. Ging niet om veel want toentertijd was eh, was honderd gulden heel veel weet je wel maar het ging toen om een paar honderd gulden ruim. En daar is toen een keer achter gekeken en dat hebben ze geroofd bij d’r. En we noemden d’r - we noemden d’r geen Jennetje, we noemden haar allemaal Tonne. Dat betekent tante, Tonne, de ouwe Tonne. Nou, toen was dat geld gestolen en toen kwam ze op een morgen - komt ze, zit ze dat te vertellen en ze verdenkt er ook wel iemand voor - iemand van. En ze heeft waarschijnlijk nog raak gegokt ook, want dat konden we later merken aan een en ander. Maar toen zegt ze: ‘Degene die dat gedaan heeft, die zal nergens geen rust vinden.’ En degene die ze ervan verdacht heeft, die heeft ook geen rust gevonden, want die is zo vaak is die - is die verhuisd, weet je wel, en - die hebben ook geen rust gevonden. Maar eh, ik noem natuurlijk geen namen die - want er zijn nog kinderen en alles van, weet je wel, die wonen hier zelfs nog kort in de buurt, wie dat – wie dat waarschijnlijk geweest zijn die dat geld gestolen - maar die kwam later met dingen voor de dag weet je wel die ze normaal niet konden kopen, waar ze geen geld voor hadden. Want we hadden geen stuiver toentertijd.

Beschrijving

Een oude vrouw verstopt haar spaargeld in een pot onder de grond, maar het wordt toch gestolen. De vrouw denkt dat ze weet wie het heeft gedaan en voorspelt dat de dader zijn hele leven geen rust meer zal hebben. Haar voorspelling komt uit.

Jennetje Boven    Jennetje Boven

Tonne    Tonne