Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

[?] Zo heb ik een verhaaltje meegebracht over vier boeren uit Oerle, en die wilden in hun hebzucht de duivel aanroepen om geld te ontvangen in ruil voor hun ziel.

Nu was er op de grens van Oerle en Zandoerle een zogenaamde heksenkring, en toen het ’s nachts twaalf uur sloeg, gingen drie van hen in deze heksenkring staan en riepen de duivel op. Nauwelijks hadden ze dit gedaan, of daar kwam de duivel: compleet met bokkenpoten, gloeiende ogen en horens op zijn kop. Dit gezicht was wel zo angstaanjagend dat de drie gezworenen hun wensen vergaten en verlamd van schrik uit de heksenkring wilden vluchten. Maar ze konden geen stap meer verzetten: ze moesten in de heksenkring blijven staan. Maar de vierde boer, die nog juist niet in de heksenkring was gaan staan, die rende naar het dorp om de pastoor te halen in de hoop dat deze zijn vrienden van de duivelsban kon verlossen.

De moedige pastoor ging met de man mee naar de heksenkring waarin de drie mannen nog steeds stonden. De pastoor bracht de duivel zo ver dat deze akkoord ging met de volgende voorwaarde: de duivel zou zich tevreden stellen met de laatste man die in de heksenkring bleef staan. Nu had één der boeren stiekem een stalen kruis met daarop een Christusfiguur, dat hij altijd bij zich droeg, op de grond laten vallen, midden in de kring. De pastoor riep nu de ene boer na de andere uit de kring. Als de derde boer eruit sprong, sprong de duivel op hem af, want die derde boer was natuurlijk van hem. Maar toen zag hij plotseling dat niet de derde man, maar het kruis met de Christusfiguur als laatste in de kring lag. De duivel had het daar niet erg op begrepen, en onder een verschrikkelijk gehuil verliet hij de kring, en het is wel te begrijpen dat de mannen voorgoed van hun hebzucht verlost waren.

TM 3112 - De heksendansplaats    TM 3112 - De heksendansplaats

Beschrijving

Vier boeren uit Oerle wilden hun ziel verkopen aan de duivel. Ze gingen naar een zogenaamde heksenkring tussen Oerle en Zandoerle. Toen het ’s nachts twaalf uur sloeg, gingen drie van hen in deze heksenkring staan en riepen de duivel op. De duivel kwam, maar was zo angstaanjagend, dat de drie boeren zich bedachten en wilden vluchten. Ze konden de heksenkring echter niet verlaten. De vierde boer haalde er een pastoor bij. De pastoor bracht de duivel zo ver dat deze akkoord ging met de volgende voorwaarde: de duivel zou zich tevreden stellen met de laatste man die in de heksenkring bleef staan. Nu had één der boeren stiekem een stalen kruis met daarop een Christusfiguur, dat hij altijd bij zich droeg, op de grond laten vallen, midden in de kring. De pastoor riep nu de ene boer na de andere uit de kring. Toen de derde boer eruit sprong, sprong de duivel op hem af, want die derde boer was natuurlijk van hem. Maar toen zag hij plotseling dat niet de derde man, maar het kruis met de Christusfiguur als laatste in de kring lag. Huilend verliet de duivel toen de heksenkring, en het is wel te begrijpen dat de mannen voorgoed van hun hebzucht verlost waren.

G303.4.1.2.2 - Devil with glowing eyes.    G303.4.1.2.2 - Devil with glowing eyes.

G303.4.5 - The devil‘s feet and legs.    G303.4.5 - The devil‘s feet and legs.