Een sage (mondeling), januari 1977

Hoofdtekst

Als het – als het ongeveer acht tot veertien dagen lang de moeder gezond is, gaat ze de kerkgang doen. En dan – dan neemt ze twee buurvrouwen mee, in de regel. En dan komt ze achteraan de kerk, en dan komt de pastoor, die weet er natuurlijk van, die is van tevoren verwittigd, die komt dan achter in het portaal en dan moet de moeder de stola vasthouden en dan wordt ze zo in de kerk geleid, tot voor in het priesterkoor. En dan worden er van allerlei gebeden en zegeningen uitgesproken, en dan later als het een tijdje geduurd heeft, dan mag ze op haar eigen plaatsje zitten en dan hoort ze daar de mis. En na de mis als eh - als die uit is dan gaat ze met de twee buurvrouwen naar huis en daar wordt dan lekker koffie gedronken, hè.

Beschrijving

1 of 2 weken na de bevalling ging de moeder naar de kerk met twee buurvrouwen. De pastoor wist dat ze eraan kwam en wachtte haar achterin de kerk op. De moeder hield een stola vast terwijl er gebeden en zegeningen over haar werden uitgesproken. Tijdens de mis mocht ze op haar eigen plaats gaan zitten. Na afloop werd er thuis koffie gedronken.