CORONA757 - Wat als je moeder in complottheorieën gelooft? "Tegengas geven werkt averechts”

Een broodjeaapverhaal (internet), woensdag 17 juni 2020

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

TM 6061 - Het Corona-virus    TM 6061 - Het Corona-virus

Beschrijving

Een zoon merkt dat zijn moeder steeds nadrukkelijker in complottheorieën gaat geloven. Ze kwam ineens met het verhaal dat de stroom en het internet wereldwijd tien dagen lang zouden uitvallen. In deze ‘blackout’ zou president Trump de kans krijgen ‘de Illuminati’ te arresteren. Ingaan tegen dergelijke overtuigingen werkt averechts: complotdenkers worden nog sterker in hun geloof bevestigd, en ze zullen de ander ervan beschuldigen nog niet "wakker" te zijn, of deel uit te maken van het complot. De complotgelovers zijn ook niet per definitie mafketels. Zij menen kritisch te denken, iets bijzonders te weten, en redeneren vanuit een bepaalde frustratie of woede. Geef tenminste toe dat er wel eens dingen fout gaan in een samenleving, en zet niet ook zelf de hakken in het zand.
De moeder stuurt een bewerkte foto van Barack Obama die naast Osama bin Laden was gefotoshopt. Kijk, zei ze, hier zitten ze samen in Afghanistan. De zoon stuurde haar de originele foto’s terug, om te laten zien dat iemand dat had bewerkt om het zo te laten lijken. Ze reageerde: ‘Nee, dat doen mensen met opzet, zodat wij gekkies lijken.’”

Julius    Julius

Donald Trump    Donald Trump