Een sage (mondeling), vrijdag 25 maart 1977

Hoofdtekst

Het kan gebeuren, dat met hout en zo wel n’s een mug of vlieg de mijn in komt. Als de kompels nu onderin, vooral zoals het eertijds toeging, boeterden – dus gingen boterham eten – en ze met een paar man bijeen zich neerzetten, en er als dan een mug achter ‘m zoemde, dan ging deze man direct op een andere plaats zitten, want dat was het teken van de berggeest, dat er een steen uit het dak zou vallen. Dat was weer een van die voortekenen van misschien een toekomstige of een aankomende dood. Vooral toen er nog met de zogenaamde open licht gewerkt werd, zou men nooit een ander, wiens licht of lamp was uitgestoten of uitgegaan, de behandelde lamp hebben aangereikt, zo met z’n hand. Men plaatste dan de lamp op een schop en reikte hem aldus aan de andere aan.

TM 3118 - Het Mijnspook    TM 3118 - Het Mijnspook

Beschrijving

Een mug is een voorteken van de mijngeest, dat er een steen uit het dak zou vallen. Een lamp wordt nooit van hand tot hand gegeven, maar op een schop geplaatst.