Een personal narrative (mondeling), maart 1977

Hendrik Entjes: ‘’Vertelt u het maar.’’
Mevrouw Reehorst: ‘’Nou goed, ene, als er vroeger een kind werd gedoopt, dan uh, ging je gewoon naar de kerk. De vader, moeder met het kind. En de baakster wie het dan altijd verzorgd had, die geeft die ook mee in het rijtuig, maar als het kind gedoopt was, dan ging zij met kind naar het café. Dat ook op het dorp stond. En daar wachtten ze net zo lang tot die vader, moeder ook weer daar kwamen en dan dronken ze samen nog weer een borreltje. En dan gingen ze weer, nouja.. Weer naar ’t huis met rijtuig en al natuurlijk. Duse.. Zie je, dat was dan wel..’’
Hendrik Entjes: ‘’Hoe oud was uw doop?’’
Mevrouw Reehorst: ‘’Nouja, dat was toen eh.. Is vijfenzestig jaar geleden, want ik ben zesenzestig jaar dus.. En dan eh..’’
Hendrik Entjes: ‘’Dus toen bent u gedoopt?’’
Mevrouw Reehorst: ‘’Toen heb ik. Jaha! Toen heb ik.. Toen hebben ze met mij.. Eh ja zee.. En al mijn broers en zusters zijn dat al precies hetzelfde, dus hehehehe.’’
Hendrik Entjes: ‘’Enuh hoe oud werd je gedoopt?’’
Mevrouw Reehorst: ‘’Ik was drie maanden nog. Meestal na twee, drie dagen werd je gedoopt. Ook wel is iets, uh, dat je nog wat ouder werd, als dat iets beter uitwas.. In de winter werd dat natuurlijk niet zo gauw gedaan, dus het was dan vaak wa ge zeet de voorjaar he, haha, see. [gegniffel]’’

Beschrijving

Mevrouw Reehorst vertelt dat de baakster vaak mee ging met de doop van een kind en deze dan tijdens de dienst daar op de ouders wachtte met het kind om daar nog een borreltje te drinken achteraf.

In andere delen van Voda_021 spreekt de man van mevrouw Reehorst.

Mevrouw Reehorst    Mevrouw Reehorst