Een personal narrative (mondeling), maart 1977

Hoofdtekst

Meneer Reehorst: ‘’.. maandaag en op Paasmaandag, dan begon, vooral met Pasen, dan begon de lente al een beetje te komen. Dus al die meisjes uit Oldebroek, Elburg, Doornspijk, Hulsthorst, Vierhout, Elspeet, dat was allemaal een verzamelplaats op de Elspeterweg. Dus de jongelui wisten ook precies: langs de weg waren de kraampjes gezet met snoep en dergelijke ding. Ijs waster toen nog niet. Glaasje limonade kon je kopen. Dus al die versnaperingen waren aan de Elspeterweg. En nou ja, menig jongeman of jongedame heeft er een man of vrouw gekregen. Oorsprong Elspeterweg. En da is nog steeds, is de naam Meidenmarkt.’’
Hendrik Entjes: ‘’En dat was, om nog even te herhalen, op welke dagen?’’
Meneer Reehorst: ‘’Paasmaandag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag. Want een zondag is hier in deze streek geen uitgaansdag, maar met die dagen, die ‘bijzondagen’ noemden wij dat, moch elk kind weg. Kerkse mensen of geen kerkse mensen, maar die dag had je dan, vooral ’s middags na één uur, vrij. En da was eene greep naar de Elspeterweg. Dan ging vanaf station tot het richting Elspeet, zo’n honderd meter of vijf, langs Moria heen, en dat was allemaal.. Hele weg was bezet. Hele bos lag vol. Die weg lagter een beetje laag. Al die balletjes in de hoogte, was allemaal meisjes, jongens en een gejoel en een gejangel. Kwamen ze terug, degene die dan geen meisje gehad hadden daarzo, of kregen of niet woue hebben, gingen in het dorp aan, dronken d’r een stevige borrel, d’r viel nog wel n’s een klapje natuurlijk, beetje chagrijnig, en gingen ze op Elburg of Doornspijk of Oldebroek aan. Dat zelfde had u bijvoorbeeld ook in Zwolle met de gansjesmarkt, he? Dat was precies.. Ik geloof dat, dat de, ik weet niet precies de datum, ik meen in oktober op een zekere vrijdag, noemen ze dat Gansjesmarkt. Al die boerenknechten, al die boerenjongens, al de mensen, alle jongens en meisjes, gingen allemaal naar die gansjesmarkt toe. Dat was op hetzelfde verloop: ik heb een meisje of jongen gekregen op de Gansjesmarkt.’’

Beschrijving

Vroeger ging de jeugd vanuit de gehele omstreek op speciale dagen naar de meidenmarkt op de Elspeterweg om daar een man of vrouw te zoeken.

Reehorst    Reehorst

Paasmaandag    Paasmaandag