Een personal narrative (mondeling), maart 1977

Hoofdtekst

Nou bij het koffiedrinken hadden we vroeger ook een hele eigenaardige gewoonte. Uh, nou ja, u zat een eindje van de tafel af en de vrouw des huizes die gooit de koffie in. En dan was niet alleen het kopje vol, die gooit gewoon door totdat het halve schoteltje ook vol was. Nou, en dan gaven ze je dat kopje aan, met het schoteltje, alles tegelijk. Lag een steek in, dus dat was allemaal gloeiend heet en daar zat je dan te wiebelen, met die grote kop koffie. Hoe krijg je d’r een begin aan? Nou, u pakte die kop op en eerst moest dat schoteltje leeggedronken worden. Dat was natuurlijk al heel karwij, want dat was ontzettend heet. Afijn, dat was dan gebeurd. En dan gooit je nog een beetje uit dat kopje, nog weer in dat schoteltje, dronk je ook op. En dan, als dat dan gebeurd was, die steek die der bij lag, die pakte je der uit, en dan zet je dat overige van die kop zette u dan op de tafel en dan was het gebeurd. Nou, dan de tweede kop. Precies hetzelfde. Als je het niet op had, dat was dan een teken, dat deden ze vroeger, dan liet u dat niet staan zoals nu, maar dan doe je het kopje ondersteboven op het schoteltje. ’n Dan vroegen ze ook niet meer: wil je nog koffie hebben? Dat was een teken voor de vrouw, of wie der de koffie ingegoten had: hij wil geen koffie meer hebben.

Koffiedrinken. Koffie geschonken tot in het schoteltje. Kopje omkeren.

Steek is gebakken bruine suiker met stroop.