Een sage (mondeling), maart 1977

Hoofdtekst

Ik, ‘k, ik heb hier nog een verhaaltje uit Woensel, dat wou ik graag aansluitend vertellen, als ’t mag. Daar in Woensel namelijk, daar woonde vroeger een zeer rijke vrouw, die de armen onbemachtig van haar deur wegjoeg als ze om een aalmoes kwam smeken. De vrouw was trouwens voor iedereen gierig, behalve voor haar varkens. Ze bestond het om die wittebrood te voeren. Maar haar straf was dan ook niet mals. Zij stierf zonder geestelijke bijstand en moest na haar dood als een spook in haar eigen huis ronddwalen. Na jaren, toen het spoken zo erg werd dat geen mens meer in huis durfde te blijven, kwam een pater Franciscaan en bande de geest van de vrouw in een ven. En vanaf die dag spookte de geest van die vrouw, die zo hartvochtig was, boven het ven en lokte met een geheimzinnige roep de varkens in het water.

SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.    SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.

Beschrijving

Rijke vrouw jaagt bedelaars weg, maar verwent de varkens. Ze moet na haar dood voor straf op aarde blijven. Een pater verdrijft haar in een ven, waar ze eeuwig blijven moet en varkens in het water lokt.

Woensel    Woensel

Franciscaan    Franciscaan