Een sage (mondeling), augustus 1977

Hoofdtekst

Uh, dat moet gebeurd zijn in Nispen. Daar stond vroeger een paard, van een boer, nat van ‘t zweet op stal. Op zekere dag hoorde de boer leven in de stal. Haastig ging ie kijken en zag tot zijn schrik dat de staldeuren wagenwijd open stonden en hij wist toch zeker dat hij ze gesloten had. En wat nog erger was: het paard was verdwenen. Onmiddellijk ging de boer naar de pastoor en samen gingen ze terug naar de stal. ‘’Laat ons hier wachten,’’ zei de pastoor en ging voor de staldeur staan. Even later kwam het paard aandraven en op zijn rug zat de vrouw van de boer. De vrouw zag de pastoor niet en stuurde het paard regelrecht naar de stal. Bij de staldeur gekomen, pakte de pastoor vliegensvlug een kruis voor de dag en hief dit omhoog en plotseling bleef het paard staan, met stijf uitgestrekte poten. Het kon de stal niet in. Dankzij het kruis had de pastoor paard en rijdster in zijn macht. Toen zei de pastoor wat in het Latijns en direct daarop stapte het paard rustig de stal in. De pastoor zegende nu de vrouw van de boer en vanaf dat moment heeft ze nooit meer de lust gehad om de maar te berijden.

TM 3108 - Nachtmerrie berijdt paard    TM 3108 - Nachtmerrie berijdt paard

Beschrijving

Het paard van de boer is verdwenen en de staldeuren stonden open. Het paard kwam terug met op de rug de vrouw van de boer. De pastoor zegende diens vrouw en daarna heeft ze nooit meer op het paard willen rijden.

Nispen    Nispen

Latijns    Latijns