SCHAKEN001 - Een fabel

Een sprookje (internet), vrijdag 23 oktober 2020

Een fabel
Er was eens een koning in een ver, ver land, veel verder nog dan het land van de Grieken. Deze koning hield van het schaakspel en toen er een keer een grote geleerde zijn hof met een bezoek vereerde, daagde hij hem uit om een potje te schaken. Maar de geleerde man wees de uitnodiging steeds af, totdat de koning hem zei dat hij zou krijgen wat hij wilde als hij hem wist te verslaan.
’Wat wil je hebben?’ vroeg de koning.
’Een bescheiden beloning, Sire,’ antwoordde de wijze. ’Graan.’
’Graan?’ zei de verbaasde koning. ’Hoeveel dan?’
’Net zoveel als er op het schaakbord past,’ antwoordde de sluwe wijze. ’Één korrel op het eerste veld, twee op het tweede, vier op het derde, enzovoort, tot aan het laatste, vierenzestigste veld toe. Op elk veld het dubbele aantal van het vorige.’
Dat leek de koning een eenvoudig toe te zeggen beloning. Zijn rijk had niet voor niets de grootste graanvelden van de wereld.
Na een spannende partij, de wijze man besefte dat hij de koning af en toe een kans moest geven, wilde hij hem niet boos maken en zo zijn hoofd riskeren, verloor de koning nipt.
’Mooie partij,’ concludeerde de vorst opgewekt. ’Je hebt je beloning dubbel en dwars verdiend, beste man. Breng een zak graan!’
De eerste korrel werd op het eerste veld gelegd. Twee korrels kwamen op het tweede veld, vier op het derde, acht op het vierde, ..., vijfhonderdvierentwintigduizendtweehonderdachtentachtig op het twintigste en..
’Ho, ho, wacht eens even,’ riep de koning. ’Waar gaat dit heen, het wordt veel te veel!’
Waar het heengaat? Naar 2^63 ofwel 9.223.372.036.854.775.808 graankorrels op het laatste vakje, dat daarmee ongeveer 500 miljard ton zou wegen, ware het niet dat er op de hele wereld niet zoveel graan te krijgen is. De koning was een beetje dom, zouden we nu zeggen, gewend als we zijn aan een koning die af en toe een beetje dom is.

AT 2009 - Origin of Chess    AT 2009 - Origin of Chess

Beschrijving

Een geleerde is bereid om schaak te spelen met de koning, als hij bij winst het volgende krijgt: een graankorrel op het eerste vak van het schaakbord, twee op het tweede vak, vier op het derde vak... en zo moest het aantal steeds verdubbelen. De koning gaat akkoord en verliest. Door de verdubbeling moet er veel meer graan voor de laatste vakken geleverd worden, dan er op de wereld is.

Z21.1 - Origin of chess.    Z21.1 - Origin of chess.

Commentaar

Volgens een andere website komt de berekening nog twee maal zo hoog uit: https://www.quantumuniverse.nl/storingsrekening-1-de-koning-en-het-schaakbord

Grieken    Grieken