VELDEKEBEELD01 - Het bladerende beeld van Henric van Veldeke. Verslag van een vruchteloze zoektocht

Een sage (internet), zondag 01 november 2020

Het bladerende beeld van Henric van Veldeke. Verslag van een vruchteloze zoektocht

Tot mijn tiende heb ik in Maastricht gewoond. Wanneer ik met mijn ouders bij opa en oma op bezoek ging, wandelden we vaak over het pleintje tussen de Sint-Servaas en de Sint-Jan waar het beeld van Henric van Veldeke staat. De dichter is afgebeeld als een jonge man, hij zit rechtop en kijkt met een zelfverzekerde blik over zijn schouder naar de Sint-Servaas. Op de zijkanten van de sokkel staan dichtregels in een taal die ik moeilijk kon lezen maar die ik spannend vond klinken. Later, toen we al lang naar het noorden waren verhuisd, en ik middeleeuwse letterkunde studeerde, zou me dat een stuk gemakkelijker af gaan. Veldeke heeft een boek op zijn schoot liggen, het lijkt alsof hij op het punt staat een bladzijde om te draaien. Mijn vader vertelde steeds als we over het Veldekepleintje liepen dat het beeld elke nacht om twaalf uur een bladzijde omslaat.

Ik was op de leeftijd dat kinderen alles voetstoots aannemen van hun vader. Graag was ik eens om middernacht gaan kijken, maar dan sliep ik, ook al had mijn vader beloofd dat hij me wakker zou maken. Inmiddels zijn we zestig jaar verder en ben ik misschien wel wat wijzer geworden: in een bladerend beeld geloof ik niet meer. Maar dat mijn vader het verhaal zelf verzonnen zou hebben, gaat er bij mij evenmin in.

Beschrijving

Als het middernacht is, slaat het lezende beeld van Hendrik van Veldeke in Maastricht een bladzijde om.

Maastricht    Maastricht

Hendrik van Veldeke    Hendrik van Veldeke