JONKHEEL1 - De Doodgedanste jonkvrouwe van Heel

Een sage (internet), zaterdag 23 juli 1988

Hoofdtekst

Op het oude kerkhof van Heel, rond de Sint Stephanuskerk, ligt het graf van 'Mejuffrouw Renildis Hermans, overleden op het kasteel van Heel, 17 februarij 1842 in den ouderdom van 18 jaar'. Zij was een dochter van de puissant rijke Hubert Hermans, kasteelheer van Heel en rijkste grootgrondbezitter van Limburg. Het lichaam is herbegraven in 1902, na de vergroting van de kerk.
Volgens een volksverhaal heeft de juffrouw zich 'doodgedanst' tijdens een uitbundig feest in het kasteel. Omdat ze in zonde gestorven is, ligt het graf apart van de rest van het kerkhof. Al was Renilde kennelijk van zo'n hoge komaf dat de familie de ultieme schande gespaard is gebleven, dat hun dochter en zuster in ongewijde aarde zou moeten worden begraven. (In ongewijde aarde werden alleen ongedoopten en ongelovigen begraven en uitvaartdienst of grafmonument waren verboden)

Beschrijving

Van een jonge vrouw wordt verteld dat ze zich heeft doodgedanst; ze stierf in zonde en werd in een uithoek van het kerkhof begraven.

Inzending in Volksverhalenbank (4 februari 2021)

Commentaar

Jacques van Ass was op het moment van vertellen 86 of 87 jaar, geboren rond 1900. Waarschijnlijk heeft de herbegrafenis van het lichaam de tongen losgemaakt, want hij zei dat het verhaal tijdens zijn jeugd vaak verteld werd. Het werd ook als voorbeeld en waarschuwing gebruikt: ga niet dansen, dan wacht een dood in schande.

Renildis Hermans    Renildis Hermans

Hubert Hermans    Hubert Hermans