EGGEN0811 - Spookwagen.

Een sage (mondeling), donderdag 07 mei 1970

Onderwerp : Spookwagen.
Tijd : 19de eeuw.

Va Raor kaom vreuger dèks 'ne wage aaf, zwoane sjwoane koetsj mèt 'n fein koppel pèèrd deveur. Dao zaot ‘ne hiër in, of e paar va die luu. Dae kaom ummer zwoa teenge 'n oer of twelf.
En geine wis wao die vandan kaome.
Oppenen aovend voort 'ne vrachriejer met ziene waagel de sjlak (1) op, dae 'r dae koetsj zaog aankòme.
"B[et], menjèr", reep 'r. Daomèt wol 'r zegken, wach effe, dan kin ich uch laote pessére. Mèh dat gaof niks. Die koetsj vloog door de graaf mèt e versjrikkelik leve, 't waor of went al inein veel, of de koetsj van oetein veel. Mèh doe 'r umkeek, voort 'r gewoon door.
En later höbbe ze oetgepluus wao dae heer voort: in Mesjtreech voort 'r door 'n grwoate poort, dae ging roazentig sjnel ope en wir toe. E voort dan rech 'ne kelder in en dao zaote ze ummer geld te tèlle.
Mèh nwoats haet emes geweite wae dat waor en wao 'r heerkaom.

(1) De Raarslak, 'n verbindingsweg tussen Waterval en het gehucht Raar.

SINSAG 0931 - Die Teufelskutsche.    SINSAG 0931 - Die Teufelskutsche.

Beschrijving

Tegen middernacht rijdt een spookwagen met grote snelheid en veel lawaai naar Maastricht, waar de koets door een poort naar een kelder rijdt. Daar wordt geld geteld.

Collectie Eggen, verslag 8, verhaal 11 (Archief Meertens Instituut)

G303.7.3 - Devil drives horse and wagon.    G303.7.3 - Devil drives horse and wagon.