EGGEN0812 - Hekserij.

Een sage (mondeling), donderdag 07 mei 1970

Onderwerp : Hekserij.
Tijd : einde 19de eeuw.

Dae waor 'ne boer dae sjrikkelik völ leid houw gad. Al waor 'r kwiēt wore.
Doe 'r de eetste koo in de grond houw geduwd, wis 'r 't neet mjè, wie 'r 't houw. ‘r Houw de koo, wie 'r waor, begrave. Daomet zag de knech: "Meister, de koo haet de kètting nog um, zouw ich dae mèt d'raafpakke, 'r is nog good te gebruuke". "Nei", zag de boer, "ich wil niks mjè höbbe, wat daemèt te doon haet".
Van den ëlend haet 'r doe de boet (huis en stallen) aafgebroke, want dae zaot noe einmaol ongelök in.
Doe ze bezig waore met 't nuut hoēs rech te zètte, ruumden 'r alles op. De knech vraogde noch of 'r de mellegerblök nog gebruuke wol, want die waore nog good. Wir zag de boer: "Nei". Ongerins hoort de knech get achter de hèk.
'r Geit kiēke: sjteit dao de koo wat kepot waor gegange, mèt de kètting um.
Mèt sjtong aug 'n auw vrouw, wat ze vreuger al dèkker gezeen houwe, bie de boe.
Ze vraogde aan de baas of zie neet veer blökskes melleger kös höbbe, veur ketele te sjoēre. De boer sjol op die kring tot ze goon mòs. Mèh die auw twoaj houw toch nog melleger mètgenome. Dat haet ze later ingemetseld.
En daomet waer 't ongelök nog neet eweg.
En dae boer haet nóg völ leid gehad.

Opmerking: typisch vind ik de strekking van dit verhaal, dat enigzins doet denken aan het Job-verhaal.
Anderzijds blijkt er, zoals trouwens in de meeste verhalen, een geest uit, die doordrenkt is met (bij-)geloof. Al het onbegrijpelijke wordt, middels het verhaal, benoemd tot bovennatuurlijke krachten.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

Boer die door ongeluk wordt getroffen wil niets te maken hebben met het oude waar het ongeluk in zit. Plotseling staat de koe die met de ketting is begraven bij een hek, met een heks. Ze vraagt om een stukje mergel, de boer weigert. Als ze toch een stukje mergel meeneemt en later inmetselt, is blijft de boer leed ondervinden.

Collectie Eggen, verslag 8, verhaal 12 (Archief Meertens Instituut)

Motief

G265.4 - Witches cause disease or death of animals.    G265.4 - Witches cause disease or death of animals.

G269 - Evil deeds of witches--miscellaneous.    G269 - Evil deeds of witches--miscellaneous.