Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CBOEK007

Een sage (brief), 1894

Hoofdtekst

Als men zijn ouders slaat, zal je hand het graf uit groeien. En, luidt een verhaal in Beverwijk, dat een kind terwijl het op de vader zijn knie zat en vreeselijk vloekte, waar de ouders nog wel om lachten, door de ruiten heen, door de duivel gehaald werd, welke er ter helle mee vloog; en tot een eeuwige gedachtenis, bleef het vleesch van het jonkske aan de stukken van het ruit (van het glas) zitten, en het glas kon nooit vernieuwd worden, want als 't des avonds gemaakt was, vond men het kapotte ruit met het vleesch er aan, des morgens weer op die plaats zitten.

Onderwerp

SINSAG 0891 - Die Blutflecken am Fenster (Luke): Teufel fuhrt den Sünder hindurch zur Hölle.    SINSAG 0891 - Die Blutflecken am Fenster (Luke): Teufel fuhrt den Sünder hindurch zur Hölle.   

Beschrijving

Als je je ouders slaat, zal je hand boven het graf uitgroeien. In Beverwijk vloekte een kind, waar zijn ouders om lachten. Het jongetje wordt echter door de duivel meegesleurd naar de hel, door de ruit heen. Als herinnering aan dit feit blijven de stukken vlees van het jongetje voor eeuwig op de ruit zitten. Zelfs wanneer men de ruit vervangt, is de volgende dag de kapotte ruit met het vlees van het jongetje eraan weer terug.

Bron

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Commentaar

1894
In een schriftje, verzonden door mevr. Deenik-Bronner, maar niet van haar hand.
Die Blutflecken am Fenster & SINSAG 0414, Hand wächst aus dem Grabe
ingezonden door mevr. Deenik-Bronner

Naam Locatie in Tekst

Beverwijk    Beverwijk   

Plaats van Handelen

Beverwijk (Noord-Holland)    Beverwijk (Noord-Holland)   

Kloekenummer in tekst

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22