PGROOT23

Een mop (mondeling), donderdag 28 november 1996

G: meneer Groot
M: Theo Meder

M: "D'r is ook zo'n verhaaltje, dat gaat dan over een Bijbelspreuk. De dominee zegt dan: 'Wie geeft, zal later het tienvoudige terugontvangen'. En dan is er één boertje, dat is dan zo slim om één koe te gaan brengen en vervolgens tien koeien bij de dominee weg te gaan halen. Of die kwamen vanzelf achter die andere koe aanlopen, zeg maar. Maar zegt zo'n verhaal u iets?"
G: "Nee."
M: "Ook niet."
G: "Nooit gehoord ook, nee."
M: "Een verhaal over Grootoog en Kleinoog, een rijke boer en een arme boer, die mekaar steeds dwars zitten."
G: "Nee, ik ben geen..."
M: "Toch heeft u er al een paar verteld, hè? Die paar van uw grootvader, en dat belezen. Dat zijn dan toch verhalen die ik bij Bakker ook tegenkom. Verhalen over Uilenspiegel? Over een boer die zijn koe naar school stuurt, naar de universiteit. En dan denkt 'ie later dat het de burgemeester van Amsterdam is geworden, want die heet dan Den Os."
G: "..."
M: "Een verhaal over een boer en een knecht. In de winter krijgt de knecht knolraap op zijn brood in plaats van kaas, en de boer zegt: 'Nee, dat is kaas'. 'Nee, dat is knolraap'. 'Nee, dat is kaas'. Maar tijdens de hooitijd moet de boer dan toegeven dat de kat een haas is. Niet? Nog een verhaaltje van een boer die het Onze Vader leert door elke koe de naam van een stukje van het gebed te geven. En zo leert 'ie dan, als hij de koeien zo in een reeks afloopt, hoe het Onze Vader in elkaar steekt. Dat zegt u..."
G: "Nee, niks van gehoord."

De verteller zegt geen moppen of grappige sprookjes te kennen.