LYST006 - Sagen en Legenden uit de Kempen

Een sage (vragenlijst), 1953

Sagen en Legenden uit Kempen
Op zekere dag was een jager op de hei bij Riethoven, niet ver van de Duivelsberg op jacht. In de verte bewoog zich een aardman. De jager richtte zijn geweer op het niets vermoedende ventje, hij vuurde en trof de aardman dodelijk. Deze had nog juist kracht genoeg om zich naar de Duivelberg te slepen en in een van de pijpen te verdwijnen. De jager naderde nu nieuwsgierig de Duivelsberg en hij hoorde enige aardmannetjes mistroostig zeggen: "Kyrie is dood!" en een voor een verlieten zij de berg. Een voerman zag op de weg van Riethoven naar Keersop een manneke die treurig zei: "Kyrie is dood!" Bij Adriaan Konings in Keersop vertelde de voerman het verhaal wat hij gehoord had en nauwelijks was zijn verhaal geëindigd of er sprong een kabouter onder de tafel uit en riep: "Ach, is Kyrie dood?" Nabij de Kabouterberg te Hoogeloon, liepen al zuchtend een tiental kabouters heen en weer, en maar roepend: "Kyrie is dood". Sindsdien zijn de aardmannetjes verdwenen. Enige mannen hoorden in de Oirschotse hei enkele stemmen, die alsmaar riepen: "Zeg aan iedereen dat Kyrie dood is!" Een boer op de Bokshei te Eersel hoorde dit geroep ook. Ook te Meerveldhoven waar de kabouters hun woning hadden bij de hoeve "De Heskok". In de onderaardse gangen die ze daar gegraven hadden hoorde men ze roepen: "Kyrie is dood". Dat nieuws ging als een lopend vuurtje naar Veldhoven en een boer besloot de aftocht der aardmannekes eens gade te slaan. Hij verborg zich in een droge sloot die langs de Goorstraat loopt en wachtte ongeduldig af. Toen het middernachtelijk uur had geslagen zag hij een grote stofwolk naderbij komen, alsof een grote menigte in aantocht was. Het hart zonk hem nu in de schoenen en van angst verborg hij zich onder een bruggetje in de buurt. Tot de knieëen moest hij in het water staan en dit duurde uren. Want de kabouters trokken bij duizenden over dien vonder. Eerst bij het ochtendgloren was de straat zo vol stof dat de boer geen hand voor ogen kon zien. Ook in Aalst verdwenen de kabouters onder de uitroep: "Kyrie is dood!" Ook in Steensel en in Steenvoort. Door de euveldaad van ene mens moet nu heel de gemeenschap boeten. Want sindsdien zijn de aardmannekes verdwenen en moeten de mensen al hun werk zelf doen.

AT 0113A - King of the Cats is Dead    AT 0113A - King of the Cats is Dead

ATU 0113A    ATU 0113A

Beschrijving

Op een dag schiet een jager een nietsvermoedend aardmannetje dood. Voordat hij sterft, weet het aardmannetje zich nog naar zijn hol te slepen. Alle aardmannen zijn in rouw. Door alle dorpen en steden gonst het nieuws dat het aardmannetje dood is. Om middernacht verdwijnen alle aardmannen uit de steden en dorpen. Doordat een enkele laffe jager de aardman heeft neergeschoten, zijn alle aardmannen vertrokken en hoeven de mensen geen hulp meer te verwachten bij hun werk.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier L.224, archief Meertens Instituut

Motief

F451.9.1.15 - Dwarfs emigrate when their king dies.    F451.9.1.15 - Dwarfs emigrate when their king dies.

1953
Dit verhaal werd opgestuurd in de vorm van een krantenartikel door B. Janssen. De naam van de krant en gegevens omtrent datum en herkomst ontbreken.
Zie ook SINSAG 0102, Zwerge ziehen fort, nachdem ihr König gestorben ist (vom Jäger getötet ist)
King of the Cats is Dead