Een sage (vragenlijst), 1953

Hoofdtekst

Voor ongeveer een eeuw terug woonde in Berkhout een oude veehouder waarvan werd verteld dat hij de bedelaars bij de poort kon laten stilstaan en dan soms na een half uur riep: "nou, ga nou maar weer door", en dan kon de man weer doorgaan. Ook ging het gerucht dat hij kon bewerken dat alle deuren in de grote boerderij gelijk opengingen, zonder dat hij de huiskamer verliet. Na het overlijden van "Herke Ooievaar" is ook het geheim van zijn zwarte kunst verdwenen en is de vertelling ook verwaterd.

SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.    SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.

Beschrijving

Een veehouder kan bedelaars een half uur voor zijn poort laten stilstaan. Pas als hij roept dat ze weer door kunnen lopen, komen de bedelaars weer in beweging. Bovendien kan de man alle deuren in zijn huis laten opengaan zonder dat hij zijn huiskamer verlaat. Met zijn dood is ook zijn zwarte kunst verloren gegaan.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier E.56, archief Meertens Instituut

Zauberer bannt an den Ort.