Een sage (vragenlijst), 1953

Hoofdtekst

(Andere zegslieden delen mij nog iets mee over tovenarij, zowel te Kloetinge als te 's Gravenpolder. Deze berichten dateren al van jaren her en komen ten dele van ouders en grootouders van deze reeds bejaarde zegslieden, die ik als de heer en mejuffrouw Y zal aanduiden.)
Er woonde vroeger in Kloetinge een getrouwde vrouw (ik zal haar vrouw C noemen), die méér kon dan een ander, namelijk toveren. Eens was er een koe te water geraakt in een diepe sloot, dicht bij haar huis. Nadat men vruchteloos probeert het beest er uit te krjgen, komt vrouw C door haar tuin naar die sloot toe en zegt: " M'n beestje, kom er maar uit." En dat had terstond het gewenste resultaat.
Toen de dochter van vrouw C trouwde, ging het jonge paar bij de familie C inwonen. De schonoon was in de eerste nacht erg bang geweest. Er was allerlei gestommel in huis. Zijn vrouw echter had hem gerustgesteld en gezegd: "Je moet je d'r maar niets van aantrekken, je moet dat alles maar laten doen."
Vrouw C was bij aar buurvrouw op bezoek, de grootouders van Y. Het zal ± 1860 geweest zijn. Een der kinderen van die grootouders Y, een jongen speelde toen met een bal. Deze bleek op een gegeven moment nergens te vinden. Eindelijk zei het jongetje tegen vrouw C: "Die bal heb jij in je zak." Vrouw C ontkent het en zegt: "Voel maar eens." Doch de moeder van 't jongetje wil dat volstrekt niet hebben, in waarheid wegens de betovering die ze vreest. Doch ze weet het op een beleefde, niet-kwetsende manier te voorkomen, dat haar jongen in de zak van vrouw C graait. De volgende dag zag men het zoontje van vrouw C met diezelfde bal spelen ... . De grootouders Y en hun kinderen geloofden er vast in, dat vrouw C de bal in haar eigen zak getoverd had.

Beschrijving

Een vrouw is een tovenares. Een koe, die in de sloot is gevallen en op geen enkele manier er uit getild kan worden, haalt zij er uit met een paar woorden. Een schoonzoon die bij haar in huis slaapt hoort allerlei gestommel 's nachts in huis, maar mag er geen aandacht aan schenken van zijn vrouw. De tovenares tovert de bal van een buurjongetje in haar zak en geeft hem aan haar eigen zoon.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier I.70, archief Meertens Instituut

anonieme verteller