LYST082 - Ratten

Een sage (vragenlijst), 1982

Ratten
Het was in 1940 incidenteel. We konden toen geen katten houden. Gingne dood aan een of andere ziekte. Hoewel we niet aan water woonden "liepen" we onder de ratten. We hebben toen een hondje (zgn. rattenvanger) aangeschaft. Een herdershond hadden we al. In de zomer van 1941 hebben we de gehele schuur toen leeg gehaald. Met veel lawaai van stokken en dergelijke hebben we toen de ratten achter een stuk beschoten kap boven de paardenstal gedreven. Bobby, het rattenvangertje, moest in de hilde die er naast lag oppassen en de enkele rat die die kant uitvluchtte opvangen. Een taak waar hij zich zeer nauwgezet en met zeer veel enthousiasme van kweet. Herta, de herder, moest buiten recht overeind tegen de muur staan en de ratten opvangen die, nadat de pruimen daar afgenomen werden, naar buiten sprongen. Ook Herta vond het buitengewoon leuk werk. In een keer hebben we toen 30 grote ratten gevangen, buiten de jonge ratten, die we niet geteld hebben. Dit hebben we die zomer een paar keer herhaald. De enkele die toen nog overbleef heeft Bobby of gevangen of weggeblaft. Een rat bleef over, in het kippenhok. Deze had een onderaardse gang naar buiten in het...kolenhok! Kippenhok zijnde dichtgestopt en Bobby geparkeerd om de wacht te houden. Water in de gang in het kolenhok gegoten. Rat kwam tevoorschijn. Pa zat in kolenhok (weinig ruimte, veel kolengruis). Probeert met een ijzer rat dood te slaan. Lukt niet, probeert rat te grijpen. Rat vlucht in zijn broekspijp. Pa gillen. Grijpt naar zijn been en heeft de rat ter hoogte van zijn knie doodgedrukt. Moest hij wel, want als de rat hoger was gekomen.....!

Beschrijving

Op een boerderij wemelt het van de ratten. De boer en zijn zoon vangen de ratten met behulp van twee honden: een rattenvanger en een Herder. Er blijft nog een rat over, en die rat bevindt zich in het kippenhok. het beest heeft een onderaardse gang gegraven die uitkomt in het kolenhok. Vader en zoon gieten de gang vol met water, en de rat komt tevoorschijn. Het beest klimt in de broekspijp van de boer. Ter hoogte van zijn knie drukt de boer de rat dood, want als het beest verder was gekropen was het niet best geweest.

Volkskundevragenlijst 52 (1982), formulier F.206, archief Meertens Instituut

1982, verhaal speelt rond 1940