Een sage (vragenlijst), 1957

Hoofdtekst

Andere verhalen over het "aovondspel" der heksen, als katten vermomd, spelen zich alle af op grafheuvels, zoals tussen Oerle en Vessem.
De grötvaoder van Janus Adriaansen mos 's aoves nog laat mee perd en kaar na Oers (Oerle). Toen ie de Halve Mijl verbè was zag ie aon zenne rechse kant opeens 'nen troep grote katten; 't waren heksen die daor 't aovendspel vierden. Hij kos nie meer trug en lee de schaaiplank over 't perd dè op 'ne vierklets veuruit schoot. Mee kwam er 'n heks op 'em afgeschoten, mèr hij trok ze' knipmes en gooide zo hard es ie kos.
Pas bè 't eurste huis van den Totefaat hiel ie 't perd in. Hij sprong nog rèrend va' schrik de kaar af en rammelde aon de deur toe de-ter iemes open kwam doen. 't Was een aaw wèfke mee 'ne grote witten doek um derre kop wor 't bloed nog deurhenne kwam. "Ès g'uw mes trug wilt hewwe," zee ze, "dan zulde moete zuuke bè de lesten berkenboom vèùr 't leupke" (dè was krek de plak wor ie ze kniepmes gegooid hoi). Gleuf mèr dè't ie eweg woow toen ie dè heurde, want 't was de heks die-tie mee ze mes grokt hoi. Ge zult misschien nie geleuve dè 't echt gebeurd is mèr m'n eige greutmoeder heget nog dik van d'r aaw lui heure zegge: "Te Halver Miele is 't aovendspiele."

Beschrijving

Een man rijdt naar huis en ziet onderweg katten dansen. Hij vlucht, maar een kat achtervolgt hem. Hij gooit een mes naar haar toe. In het volgende dorp, klopt hij bij iemand aan. Een vrouw doet open met een doek om haar hoofd. Ze vertelt waar hij zijn mes kan vinden. Ze blijkt de heks te zijn, waarnaar hij zijn mes gooide.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier K.217, archief Meertens Instituut

Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.