LYST182 - Spookdieren

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookdieren
Als men vroeger 's avonds laat na het werk nog het paard naar de weide ging brengen, gebeurde het meermalen, dat er een kat op een hekkepaal zat, die dan zei "je kunt mij er toch niet afslaan". Dikwijls sloeg je door haar heen als door een geest. Mij moeder verhaalde zeer dikwijls het volgende, hetgeen ze vernam uit de mond van een blinde tante, dat was in de tijd dat de Franse troepen van Napoleon dikwijls door Den Dungen trokken, was haar vader ziek, reeds dagen en dokter wist er geen oplossing meer voor en had hem opgegeven. Op een goede keer liet men 's avonds laat een schooier binnen, om hem wat te laten warmen bij het openhaardvuur en wat eten te geven en men vertelde hem van de zieke. Hij zegt: "die ziekte dat is de kat van de buurman, begin maar te bidden en het zal goed komen." Men begon tezamen met hem het rozenhoedje te bidden en door het kattegat (een gat in de muur waardoor de kat steeds in en uit kon) kwam de bewuste kat binnen. Men bleef doorbidden en de kat naderde steeds dichter het vuur en begon vreselijk te miauwen doch men bad zolang tot de kat het vuur in ging en verbrandde. Zodra de kat verbrand was, was haar vader genezen. Mijn vader was een keer uit geweest na een bezoek aan de veemarkt met zijn jonge vrienden. Ze hielden een oud vrouwtje, dat zure haring verkocht voor de gek en zeiden, dat ze van zulk vies vrouwtje nimmer haring wilden en zo dat het vrouwtje het hoorde. Ze waren met 8 personen, en zes kregen er onderweg geweldig dorst, die ze niet konden lessen, al dronken ze nog zoveel. (Op laatst hadden ze toch nog haring van het vrouwtje gekocht). De moeder van een dezer dorstigen hielp ze eraf, door ze kaas te laten eten. Mijn vader en nog een kregen echter in het geheel geen dorst. Doch toen ze 's avonds op bed lagen, kwam er een zwarte gedaante boven hun bed hangen die zich op hun stortte, doch zodra ze het licht aandeden, was het niet te zien en kwam weer terug, als het licht weer uit was. Tot drie keer gebeurde dit en toen durfde hij niet meer in bed te blijven en bleef de hele nacht ronddwalen. Nadien is het niet meer voorgekomen, maar nooit heeft hij verteld, hoeveel ze gedronken hadden. Ze zijn echter overtuigd, dat ze door dat vrouwtje behekst waren.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

Als een spookkat op een hekkepaal zit, kan je hem er met geen mogelijkheid afslaan. Als je dat wel probeert, sla je door hem heen alsof hij een geest is. Een man is ongeneeslijk ziek. De dokter weet niet wat hij er nog aan kan doen. Op een avond komt er een zwerver binnen, die waarschuwt dat de kat van de buurman de ziekte veroorzaakt. Als de kat binnenkomt, gaan alle aanwezigen een rozenhoedje bidden. Hierdoor verwdijnt de kat al krijsend in het vuur en verbrandt. De ziekte van de man verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een groep van acht vrienden plaagt een oud vrouwtje dat haring verkoopt. Uiteindelijk kopen ze toch wat haring van haar. Op de terugweg krijgen 6 van de mannen een dorst die maar niet te lessen is. De andere 2 mannen merken 's avonds pas dat het vrouwtje ze behekst heeft; als ze in bed liggen komt er een gedaante boven hen hangen die zich op hun stort. Als ze het licht aandoen, is de gedaante weer verdwenen.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier L.148, archief Meertens Instituut

Andere Hexenkünste