LYST188 - Spookdieren

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookdieren
Er is een verhaal over een heks, die 's nachts omringd was door een troep katten. Allerlei kwaads deed ze en alleen al haar aanwezigheid ergens kon veel narigheid veroorzaken. Zij was getrouwd. Haar man wist haar te bewegen haar bijzondere "kracht" af te reageren op een boom. Als ze dit deed ging de boom dood. Dit was vaak de oorzaak dat vele bomen in de buurt waar ze woonde dood gingen.

Onderwerp

SINSAG 0532 - Hexe verzaubert Bäume; die sterben    SINSAG 0532 - Hexe verzaubert Bäume; die sterben

Beschrijving

Een heks veroorzaakt al veel narigheid door alleen maar ergens aanwezig te zijn. Haar man haalt haar over haar toverkracht op bomen uit te oefenen. Ze doet dit, maar hierdoor gaan wel veel bomen in haar omgeving dood.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier L.50, archief Meertens Instituut

Hexe verzaubert Bäume; die sterben.