LYST199 - Spookkatten

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookkatten
De spookkat passeerde de nachtelijke wandelaar en probeerde de wandelaar langs de benen te strijken. Had de wandelaar nu het ongeluk de kat iets te doen, bijv. een trap te geven, dan zag de nachtelijke wandelaar zich plotseling omgeven door een enorm aantal katten. De getallen varieren van 60-800. De katten liepen ook mee tot aan een kruispunt. Werd je 's avonds door een kat gebeten, dan zou die wond nooit meer genezen. Een oude vrouw hier in het dorp vertelde mij dat ze iemand gekend had, die door een spookkat gebeten was. Haar been was nooit meer genezen, ze was lam gebleven. Iedereen zei: "Die vrouw is door een spookkat gebeten."

SINSAG 0604 - Die vermehrten Katzen    SINSAG 0604 - Die vermehrten Katzen

Beschrijving

Spookkatten proberen wandelaars 's avonds langs de benen te strijken. Wanneer de wandelaar de kat per ongeluk een trap geeft, wordt hij plotseling omringd door een heel groot aantal katten. De katten lopen mee tot aan een kruispunt. Wanneer een spookkat iemand 's avonds bijt, zal die wond nooit meer genezen. Een oude vrouw die door een spookkat in haar been is gebeten, is de rest van haar leven lam gebleven.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier L.381, archief Meertens Instituut

1957
Die vermehrten Katzen. Wanderer, der etwas nach einer Katze wirft, wird von vielen Katze umschlossen.