Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Er stonden eens een paar mannen op de zeekant en hoorden in de verte zo'n rumoer, dat ze meenden, dat er een oorlogsschip aankwam. 't Was echter een melkteil, waarin twee mannen, die aan land gingen en hun streken uithaalden. Gewoonlijk vertrokken ze op dezelfde manier. Toen men eens hun vaartuig had verstopt, konden ze 't terugkrijgen na de belofte, dat hun tegenstanders elke twee Deventerkoeken zouden vinden op een aangegeven plaats.

Onderwerp

SINSAG 0782 - Das gefundene Sieb (Muschelschale, Buttermulde).    SINSAG 0782 - Das gefundene Sieb (Muschelschale, Buttermulde).

Beschrijving

Een paar mannen staan aan de zeekant en zien een melkteil komen aanvliegen. Erin zitten twee tovenaars. Deze verlaten de teil. De mannen verstoppen de teil en geven deze weer terug in ruil voor een Deventerkoek.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier F.36, archief Meertens Instituut

Das gefundene Sieb (Muschelschale, Buttermulde).