Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

LYST227

Een sprookje (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Men vertelt de kinderen van vrouw Holle. Ze heeft twee dochters, een eigen dochter en een stiefdochter. Als de stiefdochter den zilveren vingerhoed in den waterput laat vallen, moet ze hem zelf halen. Ze komt bij de elfjes en kabouters. Deze vieren haar en onthalen haar. Ze sturen haar rijk versierd, met een gouden vingerhoed terug. Nu wordt het eigen kind ook meegelaten in den waterput. Dit wordt slecht behandeld, met roet besmeerd en met lompen en vodden aan, weer naar boven gebracht.

Onderwerp

AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls    AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls   

ATU 0480    ATU 0480   

Beschrijving

Vrouw Holle heeft een dochter en een stiefdochter. Als de stiefdochter de zilveren vingerhoed in de put laat vallen, moet ze de put in om deze te gaan zoeken. Ze komt terecht in het land van de kabouters en elfjes. ze wordt daar goed behandeld, rijk versierd en met een gouden vingerhoed teruggestuurd. De andere dochter gaat nu ook de put in, maar zij wordt slecht behandeld en in lompen teruggestuurd.

Bron

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier F.3, archief Meertens Instituut

Commentaar

1937
The Spinning-Women by the Spring. The Kind and Unkind Girls

Naam Locatie in Tekst

Holle    Holle   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22