Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Te Riethoven zag een jager in de heide niet ver van den Duivelsberg een kaboutermanneke, hij loste een schot op het ventje, dat dodelijk getroffen zich nog tot genoemden heuvel voortsleepte en daarin verdween. De jager naderde den berg en hoorde andere kabouters bedroefd zeggen: "Kyrië is dood." Sinds dien dag zijn de aardmannetjes spoorloos uit Riethoven verdwenen.

AT 0113A - King of the Cats is Dead    AT 0113A - King of the Cats is Dead

ATU 0113A    ATU 0113A

Beschrijving

Een jager schiet op een kaboutertje, dat zich dodelijk gewond naar een heuvel weet te slepen. De jager gaat naar die heuvel toe en hoort de andere kabouters treurig zeggen dat hun aanvoerder dood is. Sinds die dag zijn er in die stad nooit meer kabouters gesignaleerd.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier K.168, archief Meertens Instituut

Motief

F451.9.1.15 - Dwarfs emigrate when their king dies.    F451.9.1.15 - Dwarfs emigrate when their king dies.

Zie ook SINSAG 0102, Zwerge ziehen fort, nachdem ihr König gestorben ist. (vom Jäger getötet ist.)
King of the Cats is Dead