Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Te Zeelst en Luijkgestel vertelt men, dat een jonkman zijn aanstaande eens den raad gaf, dat als zij ooit een weerwolf ontmoette, zij hem slechts haar zakdoek moest toewerpen, dan zou men haar geen kwaad geschieden. Op een avond, terwijl zij zich naar hare woning begaf, sprong een hond of wolf op haar af. Zij wierp hem aanstonds haar zakdoek toe, die het dier woedend verscheurde waarna het in het bosch verdween. Een poos later, kwam de genoemde jonkman bij haar en zij zag tusschen zijn tanden de flarden van haar wit en rood geruiten zakdoek. Haar bruidegom was dus een weerwolf en van een bruiloft kwam natuurlijk niets.

SINSAG 0823 - Das zerbissene Tuch.    SINSAG 0823 - Das zerbissene Tuch.

Beschrijving

Een jongen geeft zijn verloofde de raad om, als zij eens een weerwolf zou ontmoeten, het beest een zakdoek toe te werpen zodat haar niets zou gebeuren. Op een avond waarop het meisje naar het huis van haar verloofde loopt, komt een weerwolf haar tegemoet rennen. Ze werpt haar zakdoek naar hem toe. Het dier verscheurt de zakdoek en verdwijnt weer in het bos. Wanneer het meisje bij haar verloofde aankomt, ziet ze de flarden van haar zakdoek tussen zijn tanden zitten. Het meisje weet nu dat haar bruidegom een weerwolf is. De bruiloft gaat niet meer door.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier K.168, archief Meertens Instituut

Das zerbissene Tuch.