Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

In Almelo gaat onder oudere personen (70 - 80 jaar) het verhaal rond van de Witte Wieve van de Alberger hei. Zij vertellen het volgende:
Albergen is een gehucht op zes kilometer afstand van Almelo aan de weg naar Ootmarsum. De Alberger hei strekte zich vroeger uit tussen dit gehucht en de bezittingen van Huize Almelo. Men dacht dat ze woonden in een grote tumulus, die zich in 't midden bevond. Men zegt dan, dat als voorzorgsmaatregel, dat de witte wieve niet in huis zouden komen, de boerenbehuizingen een kruis in de middenpost van de baanderdeur, "stiepel" genaamd, hadden aangebracht op ongeveer een meter. Men zegt dat een boerenknecht eens langs de witte wieve kwam en vroeg: "Wit, wit, wiefke, he'j nog n'en eerpel veur mie." Waarop het witte wiefke zei: "Ge n'en eerpel, wie zöllt oe opvrett'n." Waarop de knecht het op een lopen zette en nog maar net de deur van de boerderij binnenkwam. De knuppel die ze hem achterna gooide sloeg een stuk van de deur aan splinters.

Onderwerp

SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"    SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"

Beschrijving

Een boerenknecht komt langs de Witte Wieve en daagt ze uit. Een van hen achtervolgt hem tot huis. Hij kan net naar binnen vluchten. Ze gooit echter een knuppel naar de deur, waardoor er een stuk van de stiepel breekt.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.173, archief Meertens Instituut

anonieme verteller