Een sage (vragenlijst), 1937

Men vertelt dat ze woonden in De Hunenberg, een oud-saksische burg bij Ootmarsum.
Een jonge boerenknecht had eens een weddenschap aangegaan, dat hij de Witte Wieve wel het braadspit durfde brengen. Hij reed te paard naar de burg en gooide het braadspit om de deur. "Ik wol oe 't spit brenge." "Zoa, dan zöl ie 't gebraod wên, mer eerst mo'k miene veters dicht hem." Ze was namelijk bezig haar schoenen vast te maken. De boerenknecht wachtte echter niet op haar komst, maar vloog weg, zo snel zijn jonge paard hem dit veroorloofde. Reeds spoedig hoorde hij achter zich de galop van een paard met 't witte wiefke erop. Hij spande zijn paard tot nog grotere snelheid aan. Bij de boerderij gekomen kon het paard nog juist over de "nienderei" springen en viel toen dood neer. Het witte wiefke dat haar vijand zag ontsnappen, gooide hem op 't laatste ogenblik nog een bijl naar 't hoofd. Deze bleef gelukkig in de "stiepel" zitten. Het boerenhuis was Scholterlinde in Volthe, waar men U, volgens het verhaal, nog de plaats in de stiepel wijst, waar de bijl bleef steken.

Onderwerp

SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"    SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"

Beschrijving

Een boerenknecht gaat een weddenschap aan dat hij het spit zal brengen naar de Witte Wieve. Een van hen achtervolgt hem. De knecht kan net een huis binnenvluchten. De bijl die het Witte Wief gooide komt terecht in de stiepel. Het Witte Wief kon niet sneller lopen, omdat ze problemen had met een van haar schoenen.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.177, archief Meertens Instituut

Die Entstehung des "Stipelzeichens"