Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Door ouden wordt nog van de Wit Wieve verteld, die alleen kwaadaardig waren, wanneer ze getergd werden. Zo wordt verteld dat een boerenknecht eens het spit bracht naar de plaats, waar zij woonden. Hij werd door eene der witte wieve achtervolgd, doch hem niet kon inhalen, omdat ze in de haast maar een schoen had kunnen aantrekken. Toen de knecht het huis binnenvluchtte, wierp ze hem met een bijl achterna, die in de steil (deurpost) terecht kwam.

Onderwerp

SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"    SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"

Beschrijving

Een boerenknecht brengt het spit naar de Witte Wieve. Een van hen achtervolgt hem. De knecht kan net een huis binnenvluchten. De bijl die het Witte Wief gooide komt terecht in de stiepel. Het Witte Wief kon niet sneller lopen, omdat ze problemen had met een van haar schoenen.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.177b, archief Meertens Instituut

anonieme verteller