Een sage (vragenlijst), 1937

Witte Wieven waren hier bekend. Men geloofde dat ze ongeluk aanbrachten.
Een verhaal gaat hier, dat een boerenzoon laat naat huis terugkeerde en langs een plek kwam, waar een wit wief een gebraad aan het spit ronddraaide. De boerenzoon beledigde haar, waarna het witte wief hem met een bijl achterna zette. Gelukkig voor de boerenzoon kon hij nog net de boerderij bereiken, voor het witte wief hem had ingehaald. Maar deze gooide hem nog de bijl achterna, die in de "stiepel" bleef zitten.

Onderwerp

SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"    SINSAG 0161 - Die Entstehung des "Stipelzeichens"

Beschrijving

Een boerenknecht loopt 's nachts langs de Witte Wieve. Omdat hij hen beledigt, achtervolgt een van hen hem. De knecht kan net een huis binnenvluchten. De bijl die het Witte Wief gooide komt terecht in de stiepel.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.223, archief Meertens Instituut

Die Entstehung des "Stipelzeichens"