LYST282 - Witte Wieven

Een sage (vragenlijst), 1937

Witte Wieven
De Witte Wieven hadden hun "vertoonplaats" meest op het Hooge Dennenboschje, aan de weg naar Veenendaal, 15 min. buiten het dorp. Soms reden ze op schimmels rond. Eens had een boerenknecht een vrijage met een boerenmeid. Daar ze echter tooveren kon, wilde hij van haar af. Zij zei echter tegen hem: "Je zult morgen bij de schaapskooi komen, om 8 uur 's avonds. Dit deed hij. Op eens vloog een witte gedaante op een schimmel hem voorbij en verdween in de schapenstal. Het meisje kwam plots bij hem en zei: "Heb je dat gezien? Dat was ik niet hoor." Maar hij dacht er het zijne van.

Onderwerp

SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen    SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen

Beschrijving

Een boerenknecht heeft verkering met een boerenmeid. Omdat hij haar ervan verdenkt te kunnen toveren, wil hij het uitmaken. Het meisje vraagt hem echter de volgende avond naar de schaapskooi te komen. De knecht stemt in. Als hij bij de schaapskooi staat, vliegt er opeens een witte gedaante voorbij. Vlak daarna verschijnt de boerenmeid, die bij hoog en laag beweert dat zij de witte gedaante niet geweest is. De knecht gelooft haar niet.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier F.193, archief Meertens Instituut

Andere Erscheinungen von Weissen Frauen. Andere Begegnungen